Türk dizilerin yaratıcı senaryoları olmamasına karşılık bir de hep aynı konuları işlemesi artık tabiri caizse kabak tadı verdi. Bir televizyon kanalını açıp izleyecek olsanız en fazla iki ya da üç farklı konu içeren dizi bulabilirsiniz. İzleyeceğiniz dizilerin konusu intikam-ihanet, aile arası çatışma ya da tarih. Son dönemlerde iyice artan tarih dizileri neredeyse televizyon kanallarını istila etmiş durumdalar. Star TV’nin Muhteşem Yüzyıl, Fox’un Harem, Samanyolu TV’nin Osmanlı’da Derin Devlet ve TRT’nin Osmanlı Tokadı isimli dizileri tarih konusunda ekranları bayağı bir meşgul etmektedir.
Muhteşem Yüzyıl dizisi Osmanlı İmparatorluğu padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Hürrem sultanın işlendiği bir yapım. Sarayı ve saraydaki hayatı, savaşları, aşk, ihtiras gibi konuları irdeleyen dizi büyük hayran kitlesi yarattı.
Harem dizisi Gani Müjde’nin yarattığı bir kurgusal tarih dizisidir. Diğer dizilerden ayrıldığı en önemli yönü kurgusal olması. Sıradan bir tarih dizisi olmaktan çok izleyiciye keyifli anlar yaşatan bir komedi dizisi oluşturulmuş. Televizyon kanallarında bu kadar çok tarih konulu dizi varken Gani Müjde’nin böyle bir komedi dizisi yaratması iyi bir alternatif oluşturdu.
Sonunda Samanyolu TV’de kendini aşıp din ile alakası daha az olan bir konuda dizi ortaya koyabildi. Osmanlı’da Derin Devlet dizisi Patrona Halil İsyanı’nın perde arkasını işleyen tarihi bir dizi. Geniş ve usta oyunculardan oluşturulan oyuncu kadrosu Samanyolu TV’nin yaptığı ilk düzgün dizi olarak herhalde tarihe geçecektir. Daha çok dini konularda yayınlar yapan Samanyolu TV’nin tarihe yönelmesi iyi olmuş fakat bu kadar çok tarihi dizi varken biraz yersiz olmuş da denebilir.
Osmanlı Tokadı TRT’nin tarihe farklı bir açısı getirdiği dizi geçmişten günümüze gelen yeniçerilerin başlarından geçenleri anlatan kurgusal bir dizidir. Kurgusal olması sebebiyle Osmanlı Tokadı diğer tarihi diziler arasında kendine farklı yer edindi.
Sürekli tarihi konuların kurgusal ya da gerçeğe uygun olarak işlendiği dizlerin çekilmesi dizi seyircilerini bıktırma noktasına getirdiğini düşünüyoruz. Tarih önemli fakat görsel bir platform olan televizyonda biraz da farklı konular ele alınsa fena olmazdı. Önümüzdeki günlerde umuyoruz ki senaristler ve yapım şirketleri farklı konularda daha güzel diziler ortaya koyacaktır.
Not: Tarih temalı dizilerin bu denli artış göstermesinde şu andaki hükümetinde payı olduğunu düşünüyorum, Muhteşem Yüzyılı bir kenara koyarsak diğer tüm dizilerde finansman bir şekilde hükümet tarafından finanse edilmekte gibi bir önyargım var.