Ülkemiz internet kullanıcıları tarafından biraz geç fark edilmiş olsa da belirli bir kullanıcı sayısını yakalamış olan LinkedIn genel bir ifadeyle iş olanaklarına yönelik bir sosyal ağ platformu olarak tanımlanabilir. Kullanıcılarının kariyerini özetleyen bir alan olarak da düşünülebilecek olan platform 2003 yılında iş dünyası ve olanaklarına yönelik bir networking sitesi olarak kurulmuştur. Çalışanların, iş arayanların ve işverenlerin profesyonel bir çerçevede kullanabileceği bir sosyal mecra olarak tasarlanmış olan LinkedIn, kişilerin, bir yandan arkadaş edinirken diğer yandan da meslektaşlarıyla iletişime geçebilmelerini sağlar.
Dünya çapında kullanılan ve süratle büyüyen profesyonel sosyal platform olan LinkedIn; işini geliştirmek ve yeni girişimlerde bulunmak isteyenlere yönelik birçok olanak içeriyor. İş dünyasının profesyonellerinin de, iş hayatına henüz başlamış olanların da bulunduğu bu geniş platform, kullanıcılarının iş başvuruları ve kişisel blog reklamı yapmasına, sunumları ve okudukları kitapları paylaşmasına olanak veriyor. Platformun içerisinde yer alan ve sosyal ağ kullanımından yana aktif olan kitle LinkedIn’i bir değer olarak görüyor ve platform üzerinden birbirlerini etkileyebiliyor. Bazı konularda ücretsiz hizmet sunan platform, LinkedIn Premium adı altındaki ücretli hizmetleriyle iş arayanlara ve işletmelere yönelik değişik alternatifleri olan özel hesaplar sağlıyor.
74 milyon tanesi sistemi en çok kullanılan ABD’den, 18 milyonu ikinci sıradaki Hindistan’dan olmak üzere toplamda 200 milyon kullanıcıya ulaşmış olan Linkedin, en popüler sosyal medya siteleri olan Facebook ve Twitter platformlarından farklı bir içeriğe sahip. Esas itibarıyla iş ve sektör ağırlıklı paylaşımların yapıldığı platform Türkiye’de de giderek daha çok sayıda kullanıcının ilgisini çekiyor. Bir iş network’ü (iş bağlantısı) oluşturma sitesi olarak da düşünülebilecek olan LinkedIn, kullanıcılarının profesyonel iş bağlantıları kurmasını sağlıyor. Günde 30-40 dakika zaman ayırmak LinkedIn’i etkin kullanmak için genel olarak yeterliyken; iş veya çalışma arkadaşı aramak söz konusuysa süre doğal olarak biraz daha uzayabiliyor.
Linkedin’e Kayıt Olmak/ Profil Oluşturmak
LinkedIn’e kayıt olmak için platformun resmi sitesine girmek ve karşınıza çıkan kayıt formunu doldurmak gerekiyor. Ad ve soyadınızı mutlaka doğru girmelisiniz, zira sizi incelemek isteyen şirketler aramayı bu bilgiler üzerinden yapacaktır. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra karşınıza profesyonel profil oluşturabileceğiniz bir bölüm çıkacaktır. Başkalarını yetenek ve deneyimleriniz konusunda bilgilendirme, yeni iş fırsatlarında bulunabilmenizi ve iş arkadaşlarınız-dostlarınızla iletişimi sürdürmenizi sağlama gibi işlevleri olan bu profili de doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurmalısınız. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra ise çevrenizdeki arkadaşlarınıza ulaşabilmeniz açısından e-posta adresinize giriş yapmanız gerekiyor.
E-Posta adresinizi onaylayıp da tekrar giriş yaptığınızda LinkedIn karşınıza yeni bir bölüm daha çıkarıyor. Bu bölümün sol üst kısmına girilen ad, soyadı ve üyelik tarihi bilgisi üye olduktan sonra değiştirilemiyor. Bu bölümün sağ üst kısmında ise size gelen iş teklifleri ve abone olduğunuz duyurular gibi bilgilerin yer aldığı mail bölümü bulunuyor. Yine bu bölümde yer alan Tanıtımlar başlığı ise belirli özellikleri edinebilmenize yarıyor. Bazılarına ücret karşılığında sahip olabileceğiniz bu özellikler kişilerin sizinle direkt bağlantı kurabilmesini, arama yaptığınızda çok sayıda profili görüntüleyebilmenizi, profilinize bakanları görmenizi ve profilinizi bağlı bulunduğunuz ağa tam olarak gösterebilmenizi sağlıyor.
LinkedIn: Video Desteği, Ücretli Hizmetler ve Daha Fazlası
LinkedIn video desteği hizmetiyle şirket videolarının şirketin ana sayfasına veya başka herhangi bir web sayfasına eklenmesine imkan veriyor. Genelde biraz resmi bir duruşu olan şirket sayfalarını blog ortamında daha rahat bir tarzda ayrıca oluşturarak firmanıza farklı bir bakış açısı ekleyebilir ve bu durumun LinkedIn sayfanızın ‘genel bakış’ penceresinde görünmesini sağlayabilirsiniz. Benzer bir durumu Twitter sayfanız ile de oluşturmanız mümkündür. Kullanıcılarına son derecede ayrıntılı istatistik bilgileri de sunan platform verdiğiniz hizmetleri gözden geçiren ziyaretçileri, hangi sektörlerin sizinle ilgilendiğini ve link eklediğiniz bir görselle ilgilenenleri görebilmenizi sağlıyor. Kapsamı devamlı olarak genişletilen bu istatistikler sayesinde sizi LinkedIn üzerinden ziyaret edenlerin daha çok hangi firmalardan olduğunu bile görebiliyorsunuz.
LinkedIn’in ücretli hesapları kullanıcılara bağlantılı olmadıkları kişilerle mesajlaşmak, herhangi bir profile not bırakmak ya da o profilin ilgilisiyle iletişim kurmak ve nitelikli arama filtreleri oluşturmak gibi imkanlar sunuyor. Kullanıcılara sağlanan ücretli olanaklar arasında otomatik arama sonuçlarını göndermek de yer alıyor. Üye olmanın çok da zor olmadığı LinkedIn platformu kullanıcıları bu geniş kapsamlı profesyonel sosyal iş çevresi oluşumu üzerinden bilgi ve fikir alışverişi de yapabiliyorlar. Bu çerçevede belli bir konunun uzmanlarına soru sorup onlardan cevap almanız da, kendi fikir, bilgi ve tecrübelerinizi başkalarına sergilemeniz de mümkün olabiliyor.
LinkedIn grupları platformun kullanıcılarının birçok yeni insanla tanışıp onların profesyonel paylaşımlarını görebilmelerine olanak veriyor. Gruplarda faydalı makaleler okumanın yanı sıra konu paylaşımı yaparak iyi bir geri dönüşüm yakalamak da mümkün oluyor. Sosyal medya yönetimine başlayacak olanlar için işe ve markaya yönelik sayısız fırsatlar sunan LinkedIn kişisel markalar için çok sağlam bir basamak oluşturabiliyor. LinkedIn gruplarında paylaşılan marka ve ürün tanıtımlarıyla çok iyi geri dönüşler sağlamak mümkün oluyor.
Etkin LinkedIn Kullanımı Hakkında:
Etkili LinkedIn kullanımı için platforma üye olduktan sonra fotoğraflı ve detaylı bir profil oluşturmak gerekiyor. Öz geçmiş, iş bilgileri, çalışılan pozisyon ve unvan gibi bilgilerin net ve açık bir biçimde sergilendiği bir profil kullanıcıların iş bağlantıları kurma konusundaki şanslarını arttırıyor. LinkedIn başka sosyal mecralara kıyasla daha resmi, ciddi ve profesyonel bir ortam olduğundan, özel hayatta çektirilmiş bir fotoğraf yerine iş durumu, unvan ve çalışılan sektörün kriterleri gibi özellikler de göz önünde bulundurularak seçilmiş bir fotoğraf daha iyi bir izlenim bırakıyor. Yalnızca ticaretle uğraşan kişilere veya iş adamlarına değil iş arayanlara ve tüm çalışanlara da birçok olanak sunan LinkedIn platformunun sistemi, üye olan kişileri, profesyonel yaşantıyla ilgili bilgilerin doldurulması gereken alanları sırayla gösteriyor. Etkili LinkedIn kullanımı için bu alanları eksiksiz bir biçimde doldurmak gerekiyor. Kullanıcıların yazdıklarının içinde sahip oldukları web sitesi için belirledikleri anahtar kelimeleri mutlaka kullanmaları da ayrıca tavsiye ediliyor. Üye olunacak LinkedIn grupları arasında amaca yönelik olanları seçmek ve ağı sık ve düzenli bir biçimde kullanmak da önem arz ediyor.
Profil alanı profilleri ziyaret edenlerin göreceği bölüm olduğundan etkin LinkedIn kullanımı için bu alandaki iş deneyimleri ve eğitim bilgilerini net ve anlaşılır bir şekilde ifade etmek, sıkıcı olmamaya dikkat ederek detaylandırmak gerekiyor. İçinde anahtar kelimelerin de yer aldığı etkileyici bir başlık oluşturmak da önem taşıyor. Şirkete ve kullanıcıya ait web sayfalarının girilmesi, bloğun ve Twitter hesabının belirtilmesi ve kişisel LinkedIn URL adresi oluşturulması kullanıcılara ciddi avantajlar sağlıyor. Bilgisayar versiyonunda yaşanan bazı kısıtlamalar mobil platformda yaşanmadığından, LinkedIn’in mobil kullanımı da şiddetle tavsiye ediliyor.
Etkili LinkedIn kullanımı yapabilmek için platformdaki sosyal ağı geliştirmeye çabalamak, ilgili olunan iş koluyla ilgili kelimeleri yazıp çıkan profilleri incelemek gerekiyor. Bu şekilde kullanıcıların karşılıklı fayda sağlayabilecekleri kişilerle iletişim kurmaları mümkün oluyor. Platform üyelerinin LinkedIn profesyonel ağına ekledikleri kişileri Twitter’da da mutlaka izlemesi tavsiye ediliyor. LinkedIn’de grup kurmak da kullanıcılara otorite ve ciddi avantajlar sağlıyor.
Dahil olunan ağdaki kişilerin anlık paylaşımlarının yer aldığı ana sayfanın sürekli göz önünde bulundurulması iş için önemli ve yararlı olabilecek paylaşımların gözden kaçırılmaması açısından faydalı oluyor. LinkedIn ortamında paylaşım yapmak veya diğer paylaşımlarla ilgili sohbet ve tartışmalara katılmak kullanıcının aktifliğini arttırıyor ve başka kullanıcılarla bağlantı kurması açısından faydalı olabiliyor. Birçok firmanın iş ilanlarını bu platform üzerinde yayınlaması iş arayışı içinde olanlar için fırsat oluşturuyor. İş ilanları ana ekranda da, grupların içinde de paylaşılıyor. (Türk firmalar bu anlamda çalışmalar yapmaya yeni başladı diyebiliriz ve ciddi bağlantılar kurup, iş başvuruları ve görüşmeler yapabilmeniz mümkün.)
LinkedIn gibi sosyal medya platformları, insan kaynakları süreçlerine ciddi oranda katkı yapıyor. Bu tip platformlar bu süreçlerin firma içinde ve dışında bilinirliğini de, insan kaynakları departmanlarının teknolojiye ve internete dönük yatkınlığını da arttırıyor. Yaratıcı sosyal CV dönemine geçiş yaptığımız bugünlerde, doğru ve etkili sosyal medya araçları kullanımı büyük bir önem taşıyor ve gelecekte daha da önemli hale gelecek gibi görünüyor.