Günümüzün en popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress‘i kullanıyorsanız, hazırlamış olduğunuz özgün içerikleri bir başka web sitesinde görmeyi kesinlikle arzu etmezsiniz. Peki bu durumdan kendinizi nasıl koruyabilirsiniz? Bu makalemiz içerisinde bu konuya yer vermeye çalışacağım.
Yöntem 1: Bazı kişiler size ait olan içeriği bir çerçeve (frame) içerisinde kendi sitesinde gösterebilir. Bu sayede sadece içeriğinizi kullanarak kendi reklamlarına yer verebilir ve haksız kazanç elde edebilir. Aşağıdaki kod yardımı ile bu durumun önüne geçebilirsiniz.
Yapmanız gereken şey aşağıdaki kodu functions.php dosyanıza kaydetmekten ibaret.
// Break Out of Frames for WordPress function break_out_of_frames() { if (!is_preview()) { echo "\n\n\n"; } } add_action('wp_head', 'break_out_of_frames');
Yöntem 2: Bir çok hırsız site sahibinin yaptığı, RSS kaynağınızı kendi sitesine göstermek ve sizin görsellerinizi ve dosyalarınızı kullanarak yine sizin trafiğinizi boşa harcamaktır. Aşağıdaki kodu kullanarak bunun önüne geçebilir ve hırsız site üzerinde kendi site adresinizi gösterebilirsiniz.
Öncelikle ufak bir görsel dosya hazırlayalım ve içerisine örnek olarak “Bu makale www.siteadi.com adresinden çalınmıştır” yazıp kaydedelim ve blog’unuzun bulunduğu sunucuya gönderelim. (Upload edelim) Daha sonrasında .htaccess dosyanıza (WordPress’inizin bulunduğu ana dizinde) aşağıdaki kodu ekleyelim.
RewriteEngine On #Replace ?siteadi\.com/l RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?siteadi\.com/ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ #Replace /images/gorseladi.jpgl RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ /images/gorseladi.jpg [L]
Yöntem 3: İçerik hırsızları genellikle bu işi otomatiğe almak için çeşitli uygulama ve programlardan faydalanırlar. Bu sayede sizin makalenizi ve başlığını rahatlıkla elde ederler. Bunun önüne geçmek işin aşağıdaki kodu uygulayalım.
Bu yapacağımız işlem ile sitenize eklediğiniz makalelerin başlangıcında kendi sitenizde yayınladığınız makale linki yer alacaktır. Bunu hayata geçirmek için WordPress dizininizdeki single.php dosyasını açın ve aşağıdaki koda göre ilgili satırı güncelleyin.
Yöntem 4: Yine yukarıda uyguladığımız yöntemin farklı bir versiyonunu uygulayacağız burada. RSS kaynağınıza orjinal konu linkinizi ekleyerek yine içerik hırsızlıklarına karşı kendimizi savunmak için functions.php dosyamızın 4.satırına aşağıdaki kodu ekleyelim.
// add custom feed content function add_feed_content($content) { if(is_feed()) { $content .= 'Bu makale siteadi.com adresinin korumasi altindadir. © '.date('Y').' '.bloginfo('name').'
'; } return $content; } add_filter('the_excerpt_rss', 'add_feed_content'); add_filter('the_content', 'add_feed_content');
Yukarıda yer verdiğim dört yöntemi uygulamanız durumunda WordPress site içeriğinizi mümkün mertebe koruma altına almış olacaksınız. Tüm bu işlemleri yapmadan önce lütfen değişiklik yapacağınız dosyaların yedeğini almayı ve herhangi bir terslik ile karşılaşma ihtimaline karşı kendinize güvence altına almayı ihmal etmeyin.