The Sims serisi; gelmiş geçmiş en popüler yaşam simülasyonu oyunudur. Oyunun The Singles gibi daha gelişmiş ve yetişkin ilişkilerine yönelmiş benzerleri piyasaya sürülse de hiç biri tek bir Sims oyununun satış rakamlarına dahi ulaşamamıştır. Oyunu bizzat sevmeyenler dahi neye dair olduğundan ve oynanışından az da olsa haberdardırlar.
The Sims serisini bir diğer özelliği de kullanıcı grubunda yaş, cinsiyet, eğitim gibi özelliklerin fazlaca ayrışmış olmamasıdır. Küçük çocuklardan yetişkinlere ve hatta yaşlılara kadar her yaştan kadın ve erkek arasında bu oyunun hayranları bulunmaktadır. Bunun nedeni The Sims’in bir tanrıcılık oyunu niteliğinde olmasıdır. Tanrıyı oynamayı hangimiz sevmeyiz ki? İşte The Sims çıkan her yeni oyunuyla zevkini katlayarak bize bu duyguyu yaşattığı için bu denli başarılı bir oyun serisidir.
The Sims’in ilk oyunu 4 Şubat 2000 tarihinde satışa sunulmuştur. Bu ilk The Sims oyunu; Will Wright ve ekibinin daha önceki oyunu Sim City’nin mikro ölçekli bir versiyonu olarak düşünülebilir. Sim City bir şehir inşa edip yönetmeye dayalı bir oyundu. İlk Sims oyunu ise bir mahallede yaşayan insanların evlerini dekore etmek ve ardından hayatlarını yönetmek üzere tasarlanmıştı. Oyun dünyasına bomba gibi düşen The Sims özellikle mimari ve dekorasyon seçenekleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmişti. Ardından 28 Ağustos 2003 tarihine oyunun sırasıyla Livin’ Large, House Party, Hot Date, Vacation, Unleashed , Superstar ve Makin’ Magic isimli ek paketleri piyasaya çıkmıştır. Bu ek paketlerle oyuna parti verme, tatile gitme, evcil hayvan besleme, sihir yapma, ünlü olma gibi eğlenceli opsiyonlar eklenmiştir.
16 Nisan 2004 tarihinde The Sims 2 satışa sunulmuştur. Bu oyun esas olarak ilk Sims oyununa benzemektedir ancak aynı zamanda oyuna çok büyük değişiklikler de getirmiştir. Öncelikle ilk oyunun 2 boyutlu görüntüsünün yerini 3 boyutlu görüntüler almıştır. Yalnızca dört tarafa dönebilen oyun kamerasına 360 derece dönebilme özelliği getirilmiştir. İlk oyunda keskin hatlara sahip olan eşya ve insan görünümleri The Sims 2 ile çok daha gerçekçi bir görüntüye kavuşmuştur. Ayrıca insanların karakterlerini ve zevklerini belirlemede çok çeşitli özellikler oyuna eklenmiş, burçlar dahi oyunda yerlerini almıştır. İkinci Sims oyununda oyuncuların hayatlarını hangi odakta yaşayacaklarını seçme şansı da oyunculara tanınmıştır. Bu odaklar arasında popülarite, bilgi, para, aile ve kaliteli yaşam istekleri yer almıştır. Hayat odağından doğan evlenme, çocuk yapma, iş bulma, arkadaş edinme gibi isteklerin gerçekleşmesiyle toplanan puanlar yardımıyla parayla satın alınamayan kimi özel objeler de oyunun en yeni özelliklerinden olmuştur. Ayrıca bu isteklerin yanında Simlerin yangın, böcek gibi korkuları da bulunmuştur. Oyunun sırasıyla University, Nightlife, Open for Business, Pets, Seasons, Bon Voyage, Free Time ve Apartment Life isimli ek paketleri piyasaya sunulmuştur. Bu paketlerden en ilgi çekenler ise The Sims 2 University ile The Sims 2 Apartment Life olmuştur. Bu paketlerle oyuna genç yetişkin yaş grubundaki Simleri üniversiteye gönderme ve müstakil evler yerine apartman dairelerinde yaşama seçenekleri getirilmiştir. Bu ek paketler dışında oyunun Family Fun, Glamour Life, Happy Holiday, Celebration, H&M Fashion, Teen Style, Kitchen & Bath Interior Design, İkea Home ve Mansion & Garden adlarıyla eşya paketleri satışa sunulmuştur. Bu eşya paketleriyle The Sims 2 oyunu farklı temalarda onlarca yeni eşyayla güçlendirilmiştir.
The Sims serisinin şimdilik son oyunu olan The Sims 3; 2 Haziran 2003 tarihinde piyasaya sürülmüştür. İkinci oyun gibi bu oyunun da arkasında Electronic Arts desteği vardır. Bu oyun Sim yaratma sürecine diğer oyunlara ek olarak kilo, kas, göğüs ölçüsü gibi özellikleri eklemiştir. Ayrıca Simler için ses seçme imkanı da yaratılmıştır. Ayrıca bu son oyun ile diğer iki oyunda alt giyimle beraber standart olarak gelen ayakkabılar ayrı bir parça olarak seçilebilmeye başlamıştır. Üçüncü Sims oyunu ile Simlerin karakterleriyle ilgili karizmatik, çocuksu, patavatsız, işkolik gibi pek çok özellik düzenlenebilmektedir. The Sims 3’ün en yeni özelliklerinden biri sınırlı seçeneklerle de olsa Simlerin işte veya okulda ne yapacaklarını belirleyebilmektir. Bu yerlerde yapılabilecekler genelde, normal tempoda çalışmak, sıkı çalışmak, kaytarmak, patrona yalakalık yapmak, iş arkadaşlarıyla sohbet etmek ve yeni arkadaşlar edinmek şeklindedir. Simlerin isteklerini gerçekleştirerek puan kazanma uygulaması The Sims 3’te de devam etmiştir. Ancak korkular bu oyunda kaldırılmıştır. The Sims 3 için sırasıyla World Adventures, Ambitions, Late Night, Generations, Pets, Show Time, Supernatural, Seasons ve son olarak University Life ile Island Paradise ek paketleri piyasaya sürülmüştür. Son oyunun ek paketleriyle gelen özellikler ilk oyundakilerle paralellikler göstermektedir.
Çıkan en gelişmiş The Sims oyunu olmasına rağmen The Sims 3 en az sevilen oyun olmuştur. İlk oyun nostaljik değeri nedeniyle hala sevilirken serinin en sevilen oyunu The Sims 2’dir. Üçüncü oyun; gerçekçilik yönünden ciddi eleştiriler almıştır. Ayrıca görüntü motoru geliştirilmesine rağmen bu oyunun görüntüleri yeterince iyi bulunmamıştır. Ayrıca ikinci oyunda çok tutulan üniversite yaşamı eklentisinin üçüncü oyun için çok geç piyasaya sürülmesi de oyunun giderek sıkıcılaştığı eleştirilerine neden olmuştur. The Sims hayranları arasında genel kanı; hem gerçekçilik hem de görsellik açısından en iyi ve zevkli oyunun The Sims 2 olduğu şeklindedir.