Sosyal medya’nın tehdit altında olduğu bu günlerde herkes takip edilmediğinden emin olmak istiyor ve gizli kalmasını istediği telefon konuşmalarını, resim paylaşımlarını ve görüşlerini arkadaşlarının veya sadece izin verdiği kişilerin görmesini istediği başka bir aracı kullanıyor. Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden takip edildiğini düşünenler, Skype adındaki yazılımla paylaşımlarını gerçekleştiriyorlar.
Skype VoIP (Voice Over Internet Protocol) teknolojisi ile çalışmakta. Yani IP üzerinden gönderilen ses teknolojisi diyebiliriz kısaca.1995 yılında eBay tarafından satın alınan bu yazılımla günümüzde milyonlarca insana, internet ve telefonla görüşme olanağı sağlamakta. Güvenlik açısından son derece sağlam temellere oturtulmuş bu yazılımda konuşma esnasındaki bütün kodlar şifrelenmiş ve anti debugging hileleriyle çevrilmiştir. Ağ yönetimi konusunda da veri iletimi karmaşıklaştırılmış, hedeften hedefe veri aktarımı akımı sağlanmış, proxy kimlik bilgileri ise otomatik olarak yenilenmektedir. Kurulan sistem son derece güvenilir ve basittir .
Fakat bu proje 2011 yılında dünya yazılım devi Microsoft’a satıldıktan sonra ortaya çıkan yepyeni bir gelişme artık sosyal medya’nın tamamen bağımsız olamayacağını gösterir nitelikteydi.
Olay Microsoft’un Skype’yi almasından 4 veya 5 ay önce Proje Satranç (Project Chess) adı altında bir grup Skype çalışanının, hükümetin kullanıcı bilgilerini talep etmesi üzerine bunun üstesinden gelmek için başlattıkları bir projeydi. Tamamıyla kesin olmamasına rağmen projenin gidişatı hükümetin çağrıları ve sohbet içeriğini görebildikleri yönündeydi. Ve alınan bilgilere göre Microsoft tarafından alınmadan önce başlatılmış bir projeydi. Mashable tarafından sorgulanan Proje Satranç (Project Chess) projesi, Microsoft sözcüsü tarafından yanıtsız bırakıldı. Skype ve hükümetlerin istekleri karışık olmakla beraber şu an hala geleneksel Telekom sağlayıcılarından daha güvenli bir yol olarak düşünülmektedir.
Bununla birlikte, Skype (CALEA) “Kolluk Yasası için İletişim Yardım” adı altında hükümetin telefon dinlemelerine maruz kalmıştır. Calea’daki güncelleştirmeler’den sonra Skype’nin şifrelenmesi ve peer to peer mimarisi, dinlenmesini imkansız kılar nitelikte gözükse de geçen yıl bir hacker’ın söylediği Microsoft hükümet için kullanıcıların aramalarını durdurabilmeyi yasal hale getirdiği söylentisi çok hızlı yayıldı. Microsoft bütün bu şuçları halk karşısında inkar etmek zorunda kaldı.
Sonuçta şu an en güvenli yol Skype olarak gözüksede insanların sosyal medya’da ne kadar güvende olduklarını ve paylaştıkları için sorumlu tutulup tutulmayacağı önumuzdeki günlerde çok daha belirginleşecek. Özgür bir sosyal medya’da görüşmek üzere..