Dünyanın en önemli markaları bile Twitter hesaplarının siber saldırganların eline geçmesini engelleyemeyebiliyor. Dünya çapında bir haber kaynağı olan Associated Press ajansının Twitter’daki hesabını hacklendikten sonra hesaptan ABD Başkanı Barrack Obama’nın yaralandığı bilgisinin yayılması ABD borsalarının ciddi finansal kayıplar yaşamasına sebep oldu. Trend Micro tarafından verilen bilgilere göre Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarını korumak için kullanıcıların internet aracılığıyla aldıkları her hizmet için başka bir şifre belirlemeleri gerekiyor. Birçok şifreyi aklınızda tutmanız gerekecekse bunun için şifre yöneticisi bir program kullanabilirsiniz.
Sosyal ağlarda güvenlik için alınabilecek bir başka tedbir de 2 aşamalı kimlik tarama yöntemlerini tercih etmek. Google ve Facebook’da bulunan, Twitter’ın da kısa süre sonra uygulamaya başlaması beklenen sistemler hesaba girebilmek için kullanıcı adı ve şifre girmenin yanında özel bir soruya da cevap verilmesini gerektiriyor. Sosyal medya hesaplarını korumak için kullanılabilecek etkili bir yöntem de kullanıcı adı ve şifre girişi yapıldıktan sonra cep telefonuna gelen bir mesajla belirtilen ikinci şifrenin girilmesi. Ayrıca internet kullanıcılarının kuşkucu davranması, tanımadıkları kişilerden gelen bağlantılara şüpheyle yaklaşması ve tanıdıkları kişilerden gelen mesajların mantıklı olup olmadığına dikkat etmesi tavsiye ediliyor.
Dijital güvenlik alanında dünya lideri konumunda olan Trend Micro şirketinin uzmanlarına göre yaşanan olaylar internet kullanıcılarında şifre güvenliği bilincinin yetersiz olduğunu gösteriyor. İşin uzmanlarına göre kullanıcıların hesapları için daha karmaşık şifreler oluşturması gerekiyor. Fakat bu da tek başına yeterli değil; siber saldırganların sosyal mühendislik ataklarına kanmak da hesapların elden gitmesine sebep olabiliyor. Kullanıcılar Twitter’dan alınan ‘doğrudan mesajlar’ aracılığıyla zararlı bağlantılara yönlendiriliyor ve bunun sonucu gittikleri web sitesinde şifrelerini kaybetmeleri olabiliyor.
Sosyal medya platformlarındaki hesapların ele geçirilmesinde kullanılan bir diğer yöntem de bu hesaplarda kullanılan şifrelerin güvenlik kontrolleri olmayan bir web sitesinde de kullanılması. Saldırganların elindeki basit yazılımlar çalınan kullanıcı ismiyle şifrenin başka platformlarda denenebilmesini sağlıyor.
İnternet kullanıcılarının sosyal medya hesaplarını korumak için tanımadıkları kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmemeleri, parola ve şifrelerini değiştirmeleri, sosyal ağlardaki güvenlik ayarlarını gözden geçirip gerekirse değiştirmeleri gerekiyor. Yabancı kişilerden gelen e-posta ve sms’leri açmamak, sosyal mecralarda adres ve telefon gibi bilgileri paylaşmamak, yardım vb. amaçlarla kredi kartı numarası paylaşmaktan kaçınmak, virüs taraması ve sistem güncellemesi yapmayı ihmal etmemek de bu konuda alınacak tedbirler arasında sayılıyor.
Kullanıcıların tanımadıkları kişi ve şirketlere havale ve EFT göndermekten, kontör yollamaktan kaçınmaları gerekiyor. Açılan sitelere dikkat edilmesi de önemli; kişileri kandırmak amacıyla bilinen site isimlerinin yerine onlarınkine çok benzer isimler de kullanılabiliyor. Google yerine Gogle, Facebook yerine Fecbook gibi.