Merhaba..
Nasıl başlamalı pek beceremedim.. Çokça yazıp sildim ancak en sonunda içimden geldiği gibi yazmaya karar verdim. Her zaman bir handikap olsa da benim için ilk şeyleri yazabiliyor olmak, ve her nasılsa ilk yazılardan sonrası fazlası ile empati yapıp daha doyurucu şeyler oluyorsa akabinde sanıyorum bu da aynı güzellikte bir başlangıç olacak benim için…
Birikimimin olduğu alanda yazmak için oldukça tatlı dayatmaları ile buna sebep olan Murat Tekmen‘e ithafen olsun bu yazının her cümlesi.. 😉 Yazdıklarımın karman karışık olduğu inancında iseniz öncelikle ne tür kelime kullanımı ve cümle kurma yeteneğim olduğunu şuradan, veya yazdığım daha önceki WordPress ile alakalı yazıları bulabileceğiniz Kişisel Blogum olan buradan devam ederek, yazı öncesi bilgi sahibi olabilirsiniz. Eh, hatrı sayılır birşeyler yapıp ismen de olsa tanınıyor isem buyrun başlıktaki temayı incelediğimiz konumuzu ele alarak, VUUB.net için hazırlamış olduğum yazıyı birlikte okuyalım…
WordPress hakkında bir kaç cümle…
Sevgili Tekmen şuradaki yazısında zaten alakalı içerik yönetim sistemi WordPress ile ilgili şahene bir döküman hazırlamış. Burada WordPress’in kurulum ve kullanımı ile ilgili başlangıç düzeyinde enfes bir makale var.. Şayet konu ile alakalı inceleme yapmak isterseniz, muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum…
Öyleki pek de kendi kalıbı ile özdeşleştirildiği gibi kullanılmayan WordPress hali ile dünya genelinde 200 milyondan fazla web sitesinin temelinde kullanıldığından, beraberinde getirdiği kullanım / erişim sıkıntıları ile de nasıl kolay ve gayet kişiselleştirilebilir bir yapısı varsa, barındırma ve konfigürasyon konularında da zaman zaman ciddi sıkıntılara sebep olabilen bir içerik yönetim sistemi… Bu ve bundan sonraki bir kaç yazı da edindiğim tecrübeler ve basit – zor uygulanabilir çözüm metodlarını da sizler ile paylaşarak, şayet aynı sıkıntıları yaşayan her geliştiricinin bu durumu bir şekilde çözmesi için elimden gelen hassasiyeti göstermeye çalışacağım. Bu sebeple, tamamen hazırlayacağım VUUB.net için özel çalışmaların / makalelerin bütününde, WordPress yapılandırması, püf noktaları, seo (arama motoru optimizasyonu) ve geliştirilmiş içerik yönetimi kişiselleştirilmesi (optimizasyon) temalı içerikler için şimdiden zaman ayırdığınız için sonsuz teşekkürler..
İlk makalemiz, WordPress SEO ve Optimizasyon ile alakalı giriş ve bilgilendirme temalı içerikten oluşacak.. Sonraki iyileştirme ve bu yazının dizi şeklide devamı niteliği taşıyan yazılar için bu yazıyı sabır göstererek okuyacağınızı temenni ediyor, noktalama işaretleri ve pek zamanım olmamasından kaynaklanabilecek anlam bozuklukları için şimdiden özür dileyerek WordPress SEO ve Optimizasyonu içerikli yazı dizimizin ilk içeriğini sizlere aktarmış oluyorum… Keyifli okumalar…
SEO ve WordPress
Öncelikle Arama Motoru Optimizasyonu olarak tanımlanabilecek olan SEO kısaltmasının; WordPress kullanıcısı her developer / webmasterin, WordPress kullanarak diğer hazır sistemler ve belli frameworkler kullanılarak geliştirilen İYS (İçerik Yönetim Sistemi) diğer sistemlere nazaran, bir adım önde olduklarını vurgulamakta fayda var…
Sürekli güncel olarak yinelenen bir sistemin yani WordPress’in tamamen bir SEO canavarına dönüşüşünü çok yakın zamanda yazı serilerinin tamamlanması ile sizlerde görecek ve kendinize bunu ispatlamış olacaksınız.
İçerdiği ping sistemi ve gerçekten diğer sistemlere nazaran daha hızlı ve temiz olarak geliştirilebilen bir örümcekleme sistemine sahip olan WordPress‘in doğru yapılandırıldığı takdirde, organik olarak elde edeceğiniz kullanıcı / takipçi sayısının diğer sistemlere nazaran yükselme süreci ile orantılandığında tamamen iki paralel çizginin daha kısa ve avantajlı olduğunu göreceksiniz…
Öyleki, düzgün kodlanmış bir WordPress teması ve iyi bir sunucu / (iyi sunucudan kasıt, WordPress için optimize edilmiş kaynak kullanımı ve donanım desteği) ile yayın yapmaya başlayan bir WordPress sitesinin, alanında veya hedef kelimede yalnızca 4 – 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde, ilk 10 site içerisinde yer almasını sağlamak mümkün. Tabi bu etkenlerdeki en önemli kriter aranma hacmi ile alakalı olan hedef kelimenin de öneminin olduğu. Bu tamamen apayrı bir konu olsa gerek.. Buna ilk fırsatta zaten serimizin sonraki yazılarında da yer vereceğim..
Bu başarı için yalnızca 4 maddelik ana kriterleri yeniden anımsamakta fayda var, bunlar :
- İyi kodlanmış bir WordPress teması…
- Hızlı ve doğru seçilmiş lokasyonlu bir sunucu / hosting
- Yazmayı sevenlerce hazırlanan, gerçek bilgileri içeren ve tamamen özgün cümlelerden oluşan kendi makaleleriniz
- Öncesinde ufak meblağlar ile ayrılan ve daha sonrasında çok da astronomik olmayan bütçeler ile tasarlanmış iyi bir SEO mimarisi / kurgusu veya planı…
İşte bu 4 esas maddeyi temel alarak uygulanacak / izlenecek yolda, hedef kelimede başarıyı yakalamanız ve odaklandığınız alanda şayet kazanç niteliği düşünceniz var ise kazanamamanız için ciddi derecede şanssız olmanız gerekiyor.. Gelin, isterseniz ilk maddeyi bu yazımızda açıklayalım ve diğer maddeleri de yazı dizimizin diğer parçalarında açıklamak üzere, yazımızı noktalayalım…
İyi kodlanmış WordPress Temaları ve Optimizasyon
Aslında SEO için en yeterli sebepler / kriterlerin en başında bu madde öneminin büyük olduğunu üstte olduğu gibi bu kısımda da yineliyorum.. Çünkü tamamen ön yüzün WordPress‘in temalar (/wp-content/themes/) dizininden yapılan düzenlemeler ile oluşturulduğunu gördüğümüzde, temanın çok iyi derecede arama motoru dostu yapı ile oluşturulmasının gerektiğini bilmek lazım…
Öyleki, fazla hareketli (cafcaflı) olması için kullanılan fazla ağır jQuery pluginler, CSS3 transation’lar, büyük ve sıkıştırılmamış ve kombine edilmemiş görsel (image) dosyaları, ağır yüklere sebep olabilecek external javascript fontlar (örnek google fontlar), ek dosyalar (cufon, web fontların sunucudan yorumlanması) gibi ek göze hitap eden uygulamalar sizin SEO açısından oldukça değersiz bir itibarınız olmasına yeterli bile olabiliyor…
Hatta sunucuyu da yoracak düzeyde, fazla kişiselleştirilebilir bir WordPress için yazılan fonksiyonlar, widgetler (bileşenler), ekstra ufak işler için bile hazırlanan / kullanılan plug-in (eklentiler) sorgu sayınızı fazlalaştırdığından donanımsal olarak pek de üst düzey olmayan bir VDS’de bile 300-400 farklı tekil ziyaretçide sisteminizin kilitlenmesine sebep olabiliyor…
Hal böyle olunca, siz temanızı mümkün olduğu kadar az kaynak tüketimi yaparak kurgulamak ve hazırlamak durumunda kalmakla başbaşa oluyorsunuz… Toplarlayacak olursak;
- Eklenti kullanımdan kaçınarak
- Fonksiyonlar yerine mümkünse çoklu fonksiyoncuklardan oluşan Classlar kullanarak
- Ekstra jQuery pluginler kullanmak yerine sıkıştırılmış ek kütüphaneleri kullanarak (bootstrap, modernizer vb. gibi)
- Çok parçalı görseller yerine CSS3 teknileri kullanarak
- WordPress loop yerine mümkünse, $wpdb class’ını kullanarak
- Anlık kullanıcı sayısı fazla olan çalışmalarda WordPress ile mükemmel uyumlu çalışan ngnix ve mod_pagespeed sunucu eklentileri / yapılandırmaları kullanarak
- Statik kaynaklarınız için CDN hizmeti alarak
- Çoklu html isteklerini birleştirip, sabit kaynaklarınızı sıkıştırarak (Gzip ve Compressing)
- Ve son olarak her şey tamamlandıktan sonra, tüm isteklerinizi bir kaynakta toplayıp hepsini tek istekmiş gibi yorumlayarak (Caching)
bu sıkıntıların önüne geçmiş olabilirsiniz. Dolayısı ile 0,002 saniye gibi astronomik bir rakamla web sitenizin tarayıcılar tarafından yorumlanmasını sağlamanız mümkün…
Peki bunlar için neler yapılmalı veya siz bunu nasıl yapabilirsiniz ?
İş bu kısma gelince iki seçeneğiniz oluyor kullanılabilecek…
- Bunlardan ilki, tamamen bu iş için hazırlanmış hazır ürünleri satın almak, ya da gerçekten bu işte ciddi anlamda başarılı projeleri hayata geçirmiş profesyoneller ile çalışmak,
- Kendinizin programlama bilgisi var ise WordPress Codex sayfalarında yeterince detayın olduğu sayfaları iyice incelemeniz gerekiyor…
Bu son iki madde için de zaman zaman geliştirmeleri bulabileceğiniz WordPress Kod Bankası arşivi yazılarımı takip edebileceğiniz gibi, VUUB.net WordPress kategorisinden edineceğiniz ipuçları ile gerçekleştirebilir, ya da bu yazının serisinde bulacağınız ipuçları ve tavsiyeler ile de kendiniz sonuca gidebilirsiniz…
Şimdilik bu kadarı kâfi diye düşünüyorum.. Yazı dizisinin sonraki yazısında, doğru tercih edilmiş lokasyon ve sunucu etkeninin üzerinde duracağız.. Unutmadan bu dizi, tamamen giriş seviyesindeki kullanıcılar için tasarlanan bilgiler bütününü içerecek… Çok teşekkürler ve mutlu WordPress‘ler..