Eskiden haberleri takip edebilmek için genellikle Televizyon’un karşısına geçer, güzel bir Pazar sabahında gazetemizi çayımız ile birlikte yudumlardık. Fakat artık günümüzde, teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte bu durum oldukça büyük bir değişikliğe uğradı.
Internet ile birlikte değişime uğrayan okuma ve seyretme alışkanlıklarımız, haberlere erişimimizide büyük ölçüde yeniden yapılandırdı. Artık akıllı telefonlarımız üzerinden en sevdiğimiz haber sitelerinin uygulamalarını edinebiliyor, kendimize özel haber içeriklerini seçebiliyoruz.
Bugün sizlere, hem kendinize özel, takip ettiğiniz ve abonesi olduğunuz web sitelerindeki haberleri içerisinde barındırabilecek, hem de yine arzu ettiğiniz konu başlıkları altındaki popüler haberleri size sunabilecek 10 iPhone uygulamasını tanıtacağız.
İsterseniz giriş kısmını fazla uzun tutmadan sizleri detaylı olarak Haberleri Takip Edebileceğiniz 10 iPhone Uygulaması ile baş başa bırakalım.
Flipboard (Ücretsiz)
Flipboard ile haber kaynaklarınız üzerine tam kontrol sağlamanız mümkün. Ayrıca kendinize özel bir sanal dergi hazırlamak isterseniz bunu Flipboard uygulaması ile rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Bu harika haber okuma uygulaması ile; Facebook, Twitter, LinkedIn ve Google+ gibi favori sosyal medya sitelerine bağlantı kurup hesaplarınızı tanımlayabilir ve seçmiş olduğunuz kategorilerde takip ettiğiniz kişilerden ilgili konu başlıklarındaki güncellemeleri okuyabilirsiniz.
Ayrıca özellikle takip ettiğiniz blog sitelerini sağ üst köşedeki kırmızı butona tıklayarak takibe alabilirsiniz. Tüm bunların ötesinde Flipboard gerçekten harika bir arayüz, kolay okuma ekranı ve etkileyici sayfa geçiş efektleri ile oldukça etkileyici.
Circa (Ücretsiz)
Circa oldukça yeni bir uygulama fakat haber arayüzü ve sunumu oldukça gelecek vaat ediyor. Circa editörleri en çarpıcı haberleri fazla uzatmadan, gerçekleri ortaya koyarak okuyucularına ulaştırıyor.
Şu an için gelişmekte olan bu uygulama ilerleyen zamanlarda büyük potansiyelini açığa çıkaracak diye düşünmekteyiz.
Pulse (Ücretsiz)
Pulse uygulamasının yerleşimi Flipboard ile oldukça benzer şekilde tasarlanmış. Yer verilen kategoriler hızlıca kullanıcılara sunulmakta ve arayüz oldukça işlevsel.
Ekranın en alt kısmından kendi takip ettiğiniz sitelerin haber kaynaklarını Pulse uygulamasına kolayca ekleyebilirsiniz.
Son olarak haber okuma deneyimi hakkında bir kaç şey söylemek istedim. Öncelikle uygulamanın arayüzü son derece başarılı ve bir haberi okurken kesinlikle rahatsızlık duymuyorsunuz.
Zite (Ücretsiz)
Zite’ın tek bir amacı var, internet dünyasını güzelleştirmek. Uygulamanın ana ekranı yatay şekilde haberler listelemekte ve bunu yaparken her bir haber görseli özenle seçilmiş durumda. Bu şekilde görsellik ön planda olurken uygulama içinde gezinirken hız ile iligli ufak tefek kötü deneyimler yaşamanız mümkün.
Sizin için tavsiye edilen haber kaynaklarını kullanabilir veya kendi tercih ettiğiniz web sitelerinin haberlerini uygulamaya ekleyebilirsiniz.
Zite uygulamasının bir diğer güzel yanı da siz haberleri okudukça sizin hakkınızda bilgi sahibi olması ve ilerleyen zamanlarda ilginizi çekebilecek başlıkları size sunması. Genel olarak oldukça başarılı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.
Google Currents (Ücretsiz)
Google gibi internetin akışına yön veren bir şirketin bilinen temel uygulamaları; Google Arama, Gmail, Google Plus ve Google Haritalar diyebiliriz. Currents sade ve basit bir haber okuma uygulaması fakat Google’ın gücünü bu uygulamada da hissetmek mümkün.
Tıpkı Zite gibi Google Currents’de haberleri yatay olarak iPhone ekranına sıralamakta ve tercih ettiğiniz kategoriler ile birlikte takip ettiğiniz sitelerin haberlerini bu ekranda kolayca görüntüleyebilmekteseniz.
Sol veya sağ tarafa yapacağınız dokunuşlar ile kategoriler arasında gezinti yapabilir, yukarıdaki açılır menüden tüm kategorilere hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Görsel olarak haberleri okumak son derece basit ve şık bir arayüz ile sunulmakta ve beğendiğiniz haberleri hemen hemen bilinen tüm sosyal medya siteleri içerisinde kolaylıkla paylaşabilmekteseniz.
Feedly (Ücretsiz)
Feedly benim favori haber okuma uygulamam. Hem iPhone üzerinden hem de masaüstü bilgisayarımda kullandığım bu uygulama, Google Reader’ın pasif hale gelmesinin ardından büyük bir kitleye çok kısa bir zaman dilimi içerisinde ulaşmayı başardı.
Diğer uygulamaların aksine Feedly sizi boş bir ekran ile karşılarsa şaşırmayın. Yapmanız gereken uygulamayı kendinize göre kişiselleştirmeniz ve ardından keyfini sürmeniz.
Tüm kişiselleştirme işlemlerini bitirdikten sonra uygulama içerisinde çok süratli şekilde dolaşabilir ve Feedly’nin gücünü keşfedebilirsiniz. Diğer tüm uygulamalardan önce Feedly’e fırsat vermenizi ve üstün özelliklerini deneyimlemenizi tavsiye ediyorum.
Digg (Ücretsiz)
Sanırım Digg’i hepiniz duymuşsunuzdur. Geçen yıl içerisinde büyük bir değişim geçiren site şu anda internet’in en güvenilir haber kaynaklarından birisi.
iOS için hazırlanan Digg uygulaması oldukça minimal bir kullanıcı arayüzü ile beraber sunulmakta. Sunulan haberler istenilirse web arayüzünde gösterilmekte, istenilirse Digg’in sade ve şık uygulama arayüzünden görüntülenebilmekte.
Uygulama içerisinde haber filtreleme ve kategorileri görüntüleme şeklinde işlevsel başlıklara yer verilmemiş. Bunun yerine oldukça akıllı bir arama kutusu mevcut. Ayrıca tercih ettiğiniz sitelerin haberlerini tek bir dokunuş ile ekranınıza getirebilir ve Feedly gibi Digg uygulaması ile de son derece süratli şekilde önemsediğiniz kaynaklarda yer alan haberleri rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Pocket (Ücretsiz)
Pocket oldukça başarılı bir iOS uygulaması. Tarayıcınız üzerinde siteleri dolaşırken beğeniğiniz makaleleri kaydedebilir ve daha sonra Pocket üzerinden rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Bu sayede okuma listenizi genişlettikten sonra herhangi bir boş vaktinizde tüm bu haberlere hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Uygulamanın arayüzü oldukça güzel ve son derece hızlı. Pocket size haberler sunmamak ile birlikte sizin tercih ettiğiniz haberleri en başarılı şekilde kendi içerisinde saklayıp, okumayı tercih edeceğiniz zamana kadar güvenle saklamakta.
Zinio (Abonelik Gerekli)
Magazinel haberler ve güncel haberler halen tüm kullanıcıların ilgisini çekmekte ve internet haberciliğinden farklı olarak çok daha uzun makaleler ilgili dergiler içerisinde yer almakta.
Haftalık ve Aylık olarak çıkartılan popüler dergilere Zinio ile erişebilir, her bir abonelik için ücret ödeyerek tüm içeriğe hızlıca erişebilirsiniz.
Ülkemizde, özellikle haber okumak için herhangi bir uygulamaya ücret ödemeye çok yanaşılmayacağının farkındayız fakat The Economist vs. gibi geniş kitlelerce takip edilen dergilere Zinio ile indirimli fiyatları üzerinden sorunsuzca erişebilirsiniz.
Instacast 4 (8.99 TL)
Instacast 4 uygulaması, podcast dinlemeyi sevenler için eşsiz özellikler taşımakta.
iOS mobil işletim sistemi ile standart olarak gerelen Downcast uygulamasının bir çok hayranı olduğunu biliyoruz fakat Instacast 4’ün yapabildiklerinin yarısını bile yapamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikle uygulamanın arayüzü son derece sade, anlaşılır ve kullanıcı dostu olarak şekillendirilmiş.
Kategoriler arasında arama yapmak son derece kolay ve akıllı sonuçlar ile beraberinde gelmekte. Uygulama takip ettiğiniz kanalların içerisinde güncelleme olduğunda sizi uyarmakta ve güncelleme yapmak istediğiniz taktirde internet bağlantınız olana dek bunu hafızasında tutarak, bağlantıyı yakaladığı anda güncellemeyi gerçekleştirmekte.
Yukarıda incelemesini yaptığımız uygulamaların tamamı Apple iOS 7 mobil işletim sistemi için yeniden modellenmiş ve son derece sorunsuz şekilde çalışmakta. Bir çok okuyucumuzun “Haberler” başlığı altında daha farklı uygulamaların tanıtılmasını beklediğinin farkındayız (Hürriyet, Sabah vs.). Bunun yerine sosyal medya ile iç içe olan, arayüzü ve trend başlıkları takip eden, çok daha büyük emekler verilerek ortaya çıkartılmış ve kullanıcıları tarafından özelleştirilebilen 10 iPhone uygulamasını sizlere buluşturduk. Faydalanacağınızı umuyorum, Feedly’i denemeyi unutmayın.