Herkes o ya da bu şekilde kendini güçsüz, mutsuz ve umutsuz hissettirecek ayrılıklar yaşamıştır. Tabi bundan ziyade karşılıksız aşklardan da bahsetmeliyiz. Yaşadığımız ilişkiler sonucunda bizde oluşan üzüntü büyük bir stres ve endişe kaynağı haline geliyor ve beklenmedik bir zihin bulanması yaratmasının yanında aslında bize fiziksel zarar da verebiliyor.
Kalp kırıklığı ya da kalp ağrısı diye bahsettiğimiz duygular bizim romantik yaşantımızda dibe vurmamızın aslında kelime karşılığı gibi görünüyor ve bizi depresif bir hale sokuyor.
1. Ayrılıklar terkedilen kişinin terkedene karşı çok daha fazla sevgi duymasını sağlayabiliyor. Ayrılıklar berbattır fakat bazı çalışmalar terkedilmenin kişileri terkeden tarafa karşı çok daha büyük bir tutku duyduğunu gösteriyor. Hatta bu takıntı ve bağımlılık olarak bile adlandırılabilir, çok sağlıklı bir tavır olmadığı doğal olarak ortada.
2. Her 13 dakikada 1 Amerika’da bir çift boşanma davası açıyor, bu rakamın çok yüksek olduğu çok açık fakat Türkiye’nin de bu durumdan pek bir farkı yok gibi. Bazı araştırmalara gore bu sayılar ekonominin gelişmesiyle daha da artacak.
3. Aşk sadece 1 yıl sürüyor. Karında kelebekler uçuşması, kalbin daha hızlı atması sadece beynimizdeki bir kimyasalla ilgili. Araştırmacılara gore yeni ilişkilerde aşkı daha yoğun hissetmemizin sebebi aşırı mutluluğa bağlı protein seviyesinin artması ve zaman içinde bu seviye azaldıkça aşkı hissetme yoğunluğu da kaybediyoruz.
4. Sosyal medya ilişkileri mahvediyor. Partnerinizin her yaptığı hareket, her düşüncesi vb. durumlarına sosyal medya aracılığıyla ulaşımınızın olması kıskançlık gibi bir sürü stress yaratabiliyor. Bu kadar açık bir iletişim ortamının olması ve ulaşılabilirlik ilişkileri kötü etkileyebiliyor. 2011 yılında olan boşanmaların üçte birinde boşanma dosyalarında “Facebook” adı geçiyor.
5. Kalp kırıklığı size gerçekten hasta edebilir. Kalp kırıklığı yaşarken, beynimiz stress hormonları salgılıyor ve bu bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor böylece hastalıklara çok daha açık bir hale geliyoruz.
6. Kalbimiz gerçekten kırılabilir. Kalp kırıklığı berbat bir şeydir fakat bazı durumlarda gerçek olabilir.“Kırık kalp sendromu”, Takotsubo cardiomyopathy, duygusal ve fiziksel stresten kaynaklanır. Hormonlar kalp kaslarında çok güçlü bir etki yaratır ve böylece geçici bir fonksiyon bozukluğu oluşur. Bu fonksiyon bozukluğu kalp krizi benzeri bir durumdur.
Bütün bunları yaşamak bir erkek ya da kadın için değer mi? Buna herkesin cevabı farklı olacaktır ama bence huzur ve mutluluk olan yerlere doğru ilerleyelim.