Mükemmel bir blog yazarı olmak, mükemmel tweet atmak ya da ideal Facebook gönderisi yapmaktan çok farklı bir zanaat. Kendine özgü bir anatomisi var ve mükemmeliğe ulaşmak için bu anatomiye hakim olmak gerekiyor.
Blog yazan herkes, blog gönderilerinin mükemmel olmasını ister, herkesin mükemmellik anlayışı farklı olduğundan ortak bir mükemmellik yakalamaya çalışanlar için ilgi çekici bir yazı okuyacaklarını garanti edebilirim. Bu yazıda blog yazılarını mükemmeliğe ulaştırabilecek yola girerken neler yapmak gerektiğinden bahsedeceğim. Mükemmel blog yazmaktan bahsederken bir blog için büyük önem taşıyan, uzunluk, başlık ve görseller gibi bir çok önemli etkenden bahsedeceğim.
Mükemmel Bir Blog Gönderisi için Gerekli Unsurlar
Bir blog gönderisinin mükemmel olması için sadece yedi unsur yeterli değil, çok daha fazla unsur var fakat bahsedeceğim yedi unsur diğerlerini de kapsıyor ve en önemlileri. Yani en azından başlangıç için yeterli olacak unsurlar.
- Başlık: En fazla altı kelime
- Hikaye Döngüsü
- Satır başına daha az karakter
- Öne çıkan, anlamlı görsel
- İnsanların göz atabilmesi için alt başlıklar
- İçerik ve ilgi çekecek 1,500 kelime
- Alakalı özlü söz paylaşımı
Bunların yanında Cumartesi ve Pazar yapılan paylaşımlar ve sabah erken, gece geç vakitte yapılan paylaşımlar çok daha fazla ilgi görecektir.
Mükemmel Başlık Nasıl Yazılır?
10 kişiden 8’i başlığınız okuyacak. 10 kişiden sadece 2’si yazınızın devamını okuyacak. Yani bu demek oluyor ki başlık her bir blog gönderisi için hayati önem taşıyor ve insanların yazınızı okuyup, okumayacağını belirliyor. Peki bir başlığı nasıl mükemmel yapabilirsiniz?
Uzunlukla başlayalım.
Kullanıcılar genellike başlığın ilk üç kelimesini ve son üç kelimesini özümserler. Yani düz mantıkla düşünüldüğünde 6 kelimelik bir başlık yeterli olacak ve hatta yazınızın okunma ihtimalini arttıracak.
Fakat bazı başlıklar 6 kelimeden daha fazla kelimeden oluşmak durumunda olabilir, bu da demek oluyor ki böyle bir durumda, ilk üç kelimeyi ve son üç kelimeyi öne çıkarmamız gerekiyor.
SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından, başlık 55 karakter ya da daha az olmalı, çünkü bu şekilde arama sonucu sayfasında tüm başlık görünecek ve kısaltmadan kurtulmuş olacaksınız.
İnsan psikolojisini kullanarak mükemmel başlığa ulaşmak da mümkün, işte psikolojinin desteğiyle insanların ilgisini çekecek 8 başlık stratejisi;
1. Sürpriz: “Bu Mükemmel Bir Blog Gönderisi Değil (Ama olabilirdi)”
2. Sorular: “Mükemmel Blog Gönderisini Nasıl Yaratacağınızı Biliyor Musunuz?”
3. Merak: “Mükemmel Blog Gönderisinde Olması Gereken 10 Unsur. 9 Numara İmkansız!”
4. Olumsuzluk: “Bir Daha Asla Sıkıcı Bir Blog Gönderisi Yazmayın”
5. Nasıl: “ Nasıl Mükemmel Blog Gönderisi Yazılır?”
6. Sayılar: “ Mükemmel Bir Blog Gönderisi Yaratmanın 10 Yolu”
7. Hedef Kitle Referansı: “Mükemmel Blog Gönderisi Yapma Yolunda Olanlar İçin”
8. Spesifiklik: “Blog Gönderinize olan Trafiği İkiye Katlamanı İçin 6 Yol”
Mükemmel blog gönderisi için oluşturulmuş bir formül bile var;
Sayılar + Sıfat + Hedef Anahtar Kelime + Mantık + Vaat
Bu formül size en üst düzey başlığa ulaştıracak formül olabilir, bir denemenizde fayda var.
Yukarıda bahsedilenlerin dışında sayısız ipucu ve taktik var, bunlardan haberdar olmak için biraz araştırma yapabilirsiniz. Bunun dışında başlıkları analiz edip kendinizi geliştirmeniz de mümkün.
Gönderinize Hikaye Anlatımıyla Başlayın
Başlık insanları gönderinize tıklamaya ikna eder. Giriş ise okumaya devam etmeleri için okuyucuya kanca takar. Hikaye anlatmanın %300 daha fazla okuyucuya ulaşmayı sağladığı söylenmektedir. Okuyucular sadece gönderiyi okumakla kalmayıp, sayfanın en altına gelene kadar aşağı kaydırıp sayfada daha fazla vakit geçirdikleri de görülmüştür. Bir blog gönderisine kişisel bir anekdotla, kişisel bir hikayeyle başlamak çok işe yarayacaktır.
Satır Başına Karakterleri Uygun Bir Görselle Bölün
Dikkat ettiyseniz, başarılı bloglarda görsel kullanılır, bunun sebebi görsel içeriğin ilgi görmesi ve insanların dikkatini çekmesi. Görseller düşündüğünüzden çok daha önemli ve dikkat çekmenizi kolaylaştıran bir unsur.
Bunun yanında görselinizi gönderinizin sağında ya da solunda paylaştığınızda, yazınız daralmış olacak ve bir satıra daha az kelime düşecek. Bir satırda daha az kelime olması psikolojik olarak bir içeriğe bakışımızı değiştiriyor. Bir satırda ne kadar az kelime olursa içeriğin daha az karmaşık olmasını ve okunmasını sağlayacak. Ayrıca bu insanların yazıyı okuma konusunda daha hızlı ve kolay karar vermesini sağlıyor.
Eğer uygun görsel bulamazsanız ya da görsek kullanmak istemiyorsanız, ilk paragrafınızın yazı boyutunu büyüterek satıra düşen kelime sayısını azaltabilirsiniz.
Altbaşlık, Altbaşlık ve Daha Fazla Altbaşlık…
Muhtelen insanların internet üzerinden okuma yapmadıkları üzerine bir şeyler duymuşsunuzdur fakat bu herkes için geçerli değil. Fakat büyük bir grup için geçerli bir görüş, bunun için gönderinizin göz gezdirmeye uygun olması gerekiyor. Bu şekilde bütün yazınızı okumasalar da göz gezdirerek söylemek istediğinizi anlayabilirler.
Alt başlıkları kullanarak insanların göz gezdirmelerini kolaylaştırıp daha anlaşılabilir olabilirsiniz.
6 farklı başlık etiketi size yönlendirecektir;
H1: Gönderi/ Sayfa Başlığı
H2’ler ve H3’ler : Alt Başlıklar
H4: Blog’unuzu adı
H5: Kenar çubuğu vb.
Özetle, bu etiketler hem okuyuculara hem de arama motorlarına içeriğin önemini vurguluyorlar. Sayfanın en önemli satırı başlık yani H1. Daha sonra ise alt başlıklar geliyor.
Mükemmel İçerik Miktarını Yakalayın
Mükemmel blog gönderilerinden bahsedildiğinde iki farklı argümanla karşı karşıya kalıyoruz.
- Ne kadar uzun olmalı?
- Nasıl görünmeli?
1,500 ve daha fazla kelime içeren gönderiler daha fazla paylaşılıyor. Yani gönderi ne kadar uzunsa o fazla kadar paylaşılıyor. Tavsiye edilen ideal uzunluk ortalama 7 dakikalık bir okuma olacak 1,600 kelime. Tabi uzun içerik demek, olabildiğince göz gezdirilebilir bir yazı yazmak demek oluyor.
Numaralanmış listeler, blok alıntıları, paragrafların içinde kalın yazı kullanmak, kısa paragraflar ve görseller bu konuda işinizi kolaylaştıracak.
Yukarıda bahsedilen maddeler en önemlileri olsa da onlara ek olarak deneyebileceğiniz başka yollar da var. Fotoğrafları, yazılardan çok daha kolay aklımızda tutuyoruz. Görsel kullanarak yazınızın hem okunmasını hem de akılda kalmasını sağlayabilirsiniz. Popüler blog gönderilerini incelediğimizde ortalama 350 kelimede bir görsel kullanıldığını görüyoruz. Bu yüzden görsele önem vermeyi unutmayın.
Blog gönderilerinde zamanlama çok önemli, özellikle haftasonları paylaşılan gönderiler daha fazla paylaşım alıyor. Yani Cumartesi ve Pazar günleri sabah erken ya da gece geç bir saatte yaptığınız paylaşımlar daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Son olarak mükemmel blog gönderilerinin,
- Mantıklı
- Bağlantılı
- Önemli
- Görsel
- Çözüm Odaklı
- Eğlenceli
Tanımlayıcı olması gerektiğini unutmayın.