Eğitim hayatında ve meslek yaşamında sunum tekniklerinin önemi büyük. Detaylı bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştirilen sunumun “etkili” olması ise temel hedef. Bir sunumun etkili olabilmesi için 2 hususta başarı elde etmek gerekiyor. Bunlar; sunumda anlatılan konunun kabul görmesi ve istediğiniz sonucu elde etmenizdir. Dolayısıyla başarılı bir sunum yapabilmek için etkili olan sunum teknikleri hakkında bilgi edinmenizde fayda var.
Sunumunuzu Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Geçmişte başarılı olmuş ve geniş yankı uyandırmış sunumlara göz attığınızda 3 unsurun önemi göze çarpar:
- Sözel ve yazılı ifadelerin doğru şekilde belirlenmesi
- Beden dilinin doğru kullanılması
- Görsel ve işitsel araçlarla sunumun desteklenmesi
Hazırlık aşamasında ne tür bilgi verilmeli, kimlere bilgi verilmeli, sunum nerede ve ne zaman gerçekleştirilmeli ve hangi destek araçlar kullanılmalı sorularının yanıtlarını mutlaka belirlemeniz gerekir. Destek araç olarak pointer kullanmanız, zamanı daha verimli değerlendirmenizi sağlar. Sunum için belirlenen zamanda daha fazla ayrıntı aktarabilir, konunun anlaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.
Hazırlık aşamasında bu 3 unsuru ön planda tutmak gerekiyor. Özellikle görsel ve işitsel araçların doğru kullanılması, konunun anlaşılabilmesinde belirleyici olabiliyor. Yazı tahtası kullanarak sunum yapmak en kolay sunum tekniklerinden biri. Vurgulamak istediğiniz konu başlıklarını yazı ya da çizimle yazı tahtasına aktarmanız dahi sunumun çok daha etkili olmasını sağlar. Hazırlık aşamasında yazı tahtası ve tahta kalemi temin etmeniz yeterli olur. Birkaç farklı renkte tahta kalemi kullanmayı ihmal etmeyin.
Sunumda Hangi Konulardan Bahsetmelisiniz?
Kabul görmesi gereken konu çerçevesinde konu başlıkları belirlenmeli. Sunumda dikkat dağıtan, gereksiz konulara yer vermeyin. Konu belirlemede dikkat çeken ana başlıkları ve bunları destekleyen verileri ön planda tutmaya özen gösterin. Giriş bölümünde konunun anlaşılmasını sağlayın. Her konu başlığına dair verileri projeksiyon cihazı kullanarak görsel olarak aktarmanız daha etkili olur. Dinleyicinin dikkatini toplamasını kolaylaştırır. Destek verileri olarak istatistikler, örnekler, öyküler, alıntılar, fotoğraf ve kısa videolar kullanılabilir.
Sunum Sırasında Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Neler?
- Sunum esnasında kendinizden emin, saygın ve ikna etmeye yönelik bir tavır içerisinde olmanız, konunun kabul görmesini kolaylaştırır.
- Giriş, gelişme ve sonuç arasında bağlantı olmasına özen gösterin.
- Sunum içerisinde asla özür ya da itiraf içeren cümleler olmamalı.
- Görsel ve işitsel araçları doğru zamanda, doğru şekilde kullanmaya çalışın.
- Sunum bitiminde mutlaka konunun kısa bir özetine yer vermelisiniz.
- Sunumu gerçekleştiren kişi ya da kişilerin iletişim bilgileri dinleyicilere mutlaka aktarılmalı.