The Tokenist’in Baş Editörü Shane Neagle, JPMorgan‘ın neden Metaverse tabanına katılan ilk büyük banka olduğunu açıkladı.
Kripto para birimi bugün dünyamızda bir şekilde kaçınılmaz hale geldi. 2008’de açıklanan nispeten belirsiz bir kavram kanıtı olmaktan çıkıp, küresel finans dokusunun bir parçası ve parçası haline geldi.
Başlangıçta bireyler tarafından alışveriş yapmak için kullanılan (bir pizzaya harcanan 10.000 BTC gibi ) endüstri gelişmeye ve küresel ekonominin neredeyse her sektöründe kullanım alanları bulmaya devam ediyor. Bu evrim, bu dijital varlıklar için ilginç kullanımlar bulmaya devam eden çok uluslu şirketler tarafından benimsenmesine yol açmıştır.
Kripto endüstrisindeki evrim, Merkezi Olmayan Finans (DeFi), Fungible olmayan belirteçler (NFT’ler), Game-Fi ve daha yakın zamanda Metaverse’in geliştirilmesine yol açmıştır. Sonuç olarak, kurumsal benimseme hızla devam etmiştir.
Küresel Fintech devleri PayPal ve MasterCard, kripto ödemelerini ürün listelerine entegre etmek istiyor. Elektrikli otomobil şirketi Tesla ve Yazılım devi Microstrategy, yakın zamanda yayınladıkları 4. çeyrek raporlarında görüldüğü gibi Bitcoin’i satın aldı ve bilançolarında tuttu. Adidas ve Nike, sanal dünyaya bakışlarıyla NFT koleksiyonlarını duyururken, Microsoft, Activision Blizzard‘ı satın alarak Metaverse’e giriş yaptı.
Dikkat çekici bir şekilde, bankacılık sektörü de kurumsal benimseme mitingleri olarak eylemden bir parça istedi. Başlangıçta fikir birliği, kriptonun ortaya çıkmasından olumsuz etkileneceğiydi. Ancak, her iki endüstri de bir arada var gibi görünüyor.
Küresel olarak birçok banka, kripto hizmetlerini tekliflerine entegre etme niyetlerini açıkladı. Bu, müşterilerinin her iki dünyanın en iyilerine tek bir platformda kolayca erişmelerini sağlar.
Bununla birlikte, Wall Street bankacılık devleri JP Morgan’ın yakın zamanda Metaverse’e katıldığını açıklamasıyla, bahisler daha da yükseldi. Hareket, bu alana giren ilk büyük bankayı temsil ediyor.
JP Morgan’ın Metaverse Yaklaşımı
JP Morgan, blockchain tabanlı Decentraland‘da bir salon açtı. ABD bankası, Metaverse şubesinin müşterilerin sanal avatarlar oluşturmasına, sanal odalar oluşturmasına ve adını Ethereum tabanlı hizmet paketinden alan ‘Onyx Lounge‘da seyahat etmesine olanak sağlayacağına inanıyor.
Wall Street devi, sanal varlığı aracılığıyla metaverse’deki olası büyüme fırsatlarından yararlanmayı planlıyor. Tüm dünya kritik bir yol ayrımındayken, Metaverse üzerinde bir kimlik oluşturmayan veya oluşturmayan tek bir şirket veya ünlü olmadığına inanıyor. JP Morgan’ın raporu dedi ki,
“Metaverse, önümüzdeki yıllarda her sektöre bir şekilde sızacak ve piyasa fırsatının yıllık 1 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Sonuç olarak, Walmart, Nike, Gap, Verizon, Hulu, PWC, Adidas, Atari ve diğerleri gibi ev isimleri de dâhil olmak üzere, metaverse farklı şekillerde giren tüm şekil ve büyüklükteki şirketler görüyoruz.”
JP Morgan, Metaverse’e yaklaşımında, dijital dünyanın başarılı olması için sağlam ve esnek bir finansal yapıya sahip olmanın kritik olduğuna inanıyor. Buna odaklanıldığında, stratejisi, ödeme ve finansal mimarisi nedeniyle birlikte çalışabilirliğin büyümesini sağlayacaktır. Bu altyapı, kullanıcıların fiziksel ve sanal dünyalar arasında sorunsuz bir şekilde etkileşim kurmasını sağlayacaktır.
Ancak banka, meta veri deposu bileşenleri hızla geliştikçe dinamik bir ortamda kurumsal bir strateji oluşturmanın zorluğu hakkında bir uyarı yayınladı. Buna rağmen, fikri mülkiyet oluşturmak, bir hipotez geliştirmek ve ortakları belirlemek için erken ve düzenli olarak çalışmaya başlamanın maliyetinin ve risklerinin minimum olduğuna inanıyor. Ayrıca, geride bırakılma riskinin yüksek olmasının, başlamak ve bu yeni dijital alanı keşfetmek için gereken küçük başlangıç harcamalarını haklı çıkardığını da vurguladı.
“Ancak, dahili fikri mülkiyet oluşturmak, gelecekteki iş modelleri hakkında hipotezler geliştirmek ve ekosistem ortaklarını ve işbirlikçilerini belirlemek için erken ve tutarlı bir şekilde devreye girmenin maliyetleri ve riskleri nispeten düşüktür.”
Metaverse’deki Fırsatlar: JP Morgan’ın Gördüğü
JP Morgan’a göre Metaverse’deki fırsatlar hem bireyler hem de kurumsal markalar için sınırsız. Metaverse-Metanomik- ekonomisindeki bu mevcut fırsatlar, tahmini değeri 1 trilyon dolar olan hemen hemen her pazar alanını kapsıyor.
Arz ve talep dinamiklerinin daha fazla insanı Metaverse’e itmesi ve gelir elde etmek için yeni yolların geliştirilmesini gerektirmesi bekleniyor. Yaratıcı ekonomi, katılımcılarına dijital dünyada tüketilen ürünleri geliştirmeleri için muazzam fırsatlar sunacak. Pazarlama ve reklamcılıkla birlikte hizmet sektörü de Meta-ekonomi içinde önemli bir segment daha sunuyor.
Sonuç olarak, 2027 yılına kadar sanal dünyanın reklam pazarındaki harcamaların, marka bilinci oluşturma ve sürükleyici reklam deneyimleri nedeniyle 18.41 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu potansiyel, son iki haftada bir sanal konserin satışlar ve mallar dahil 20 milyon $ hasılat elde etmesiyle hizmet sektörüne de yayılıyor. Olay, coğrafi ve maliyet engelleri ortadan kalktığı için 45 milyon kişi tarafından görüldü. Bu, meta veri deposunun potansiyeline bir bakış sağlar.
Metaverse’in arkasındaki artırılmış teknoloji büyümeye devam ettikçe, büyük olasılıkla ticari faaliyetler gerçekleşecek. Tüketiciler mal satın alacak ve işçiler sanal dünyada çalışarak para kazanacaklar. Raporlar, NFT’lerin 41 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olmasıyla birlikte, sanal ürünlere zaten yılda 54 milyar dolar harcandığını tahmin ediyor. Bu sayı, müzik satın almak için harcanan toplam miktarın iki katından fazla.
Dahası, Metaverse çevrimiçi oyunlardan, özellikle de bir süredir ekonomilerini geliştiren çok oyunculu çevrimiçi oyunlardan gelişti. Bu oyunların evrimi, bu dijital dünyadaki potansiyelin bir resmini verebilir. Geliştiricilerin sürükleyici 3D deneyimi için oyunlar oluşturmaları için kurulmuş bir çevrimiçi oyun platformu olan Roblox, günde 60 milyar mesaj taşıyor. Bu, önde gelen telefon şirketleri tarafından işlenen metinlerin sayısını çok geride bırakıyor ve daha fazla insanın sanal dünyayla ilgilendiğini gösteriyor.
Sanal dünyada kazan-kazan modelinin büyümesi, süreci kullanıcılar için teşvik ederek onu daha çekici hale getirdi. Kazanılan bu ücretler daha sonra oyun içi bir varlığa yatırılabilir ve kira, vergi bakımı ve onarım gibi potansiyel gelir ve giderler getirir. Bu duygu, 2021’de 650 milyon dolara ulaşan en eski metaverse oyunlarından biri olan Second Life‘ın bildirilen GSYİH’si tarafından destekleniyor.
Metaverse’deki projeler için potansiyel çok büyük. Bu, şirketin çabalarını sürükleyici sanal deneyime odakladığını görerek sosyal medya platformu Facebook’un Meta olarak yeniden markalaşmasına yol açtı.
Meta‘nın CEO’su Mark Zuckerberg, bir şirketin meta veri deposunu inşa etmeyeceğini yineledi. Bunun yerine geliştiricilerin ve kurumların ortak çabası, tüm deneyimi gerçeğe dönüştürecektir. Bu duyurunun ardından, Decentraland ve Sandbox dahil olmak üzere blok zincirindeki birkaç metaverse belirteci, piyasa değerinde bir artış gördü.
Aşağıdaki tablodan SAND, büyük oyuncular arasında pastanın en büyük dilimini alırken, MANA ve CUBE sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Artış, geçen yıl Kasım ayında bu gelişmenin duyurulmasını takip etti ve bu da üçünün de değerlemesini 17 milyar doların üzerine çıkardı.
Mevcut bu muazzam potansiyel ile bankacılık kurumları erken başlamalı ve bunlardan tam olarak yararlanmalıdır. Credit Donkey tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, müşterilerin bir bonus verildiğinde yeni hesaplar açmaya istekli olduklarını ortaya koydu. Airdroplar aracılığıyla Metaverse’de de benzer bir eğilim gördük. Böyle bir teşvik, potansiyel kullanıcıların Metaverse’e atlayıp neyle ilgili olduğunu görmeleri için ihtiyaç duyulan şey olabilir.