Amazon, akıllı telefon piyasasına ilk girişimi olan Fire adlı telefonu duyurdu. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos bu telefonun Amazon Prime aboneleri için biçilmis kaftan olduğunu belirtiyor. İlk bakışta piyasadaki diğer telefonlardan hiçbir farkı yokmuş gibi görünse de aslında bir sırrı var: Kullanıcının kafa hareketlerini takip edebiliyor. Dört köşesindeki kameraları ve öne bakan kızıl ötesi kameraları kullanarak 3D efekti yaratıyor ama bu bildiğiniz ekrandan firlayan alışageldigimiz 3D efekti değil. Kafa takip teknolojisi telefona derinlik ekliyor.
Ancak 3D efekti yeni jenerasyon kullanıcı arabirimi mi, yoksa insanları Amazon’a yönlendirmek için bir satış hilesi mi? Buna telefon AT&T‘de 199$’a satışa sunulduğunda piyasa karar verecek.
Amazon Fire’ın Teknik Özellikleri:
Fire telefonun 4.7″ IPS ekranı bir harika. Ayrıca 13MP’lik f2.0 lensli, görüntü stabilizasyonlu arkaya bakan kamerası da mevcut. İçerisinde dört çekirdekli 2.2GHz’lik işlemcisi, Adreno 330 grafik çipi ve 2GB RAM bulunmakta. Android’in baş modelleri ile yarışacak kadar güçlü olmasa da iyi bir deneyim sunmak için yeterli.
Amazon 3D resimleri saniyede 60 kere görüntüleyen Dinamik Perspektif isimli ozelliğini de tanıttı. Bu özellik sayesinde ekrandaki cisimlerin arkasındaki cisimleri görebiliyorsunuz. Kullanıcılar ikonlarin altına bakabilecekler.
Dinamik Perspektif kullanıcıya başka kontroller de sunuyor. Kullanıcılar telefonu eğerek ekranı kaydırabilecekler.
Amazon bu telefonu Prime aboneleri için üretti. Fire TV’de olduğu gibi, Fire telefon da kullanıcının Prime bilgileri ile önceden yüklenmiş olarak gönderilecek. Telefon daha çok satış yapmak üzere hazırlandığı için, buna mani olacak engellerin tümünü Amazon’un en iyi müşterileri onlan Prime aboneleri için ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Ayrıca ilk kez Kindle Fire’la sunulan kişisel destek servisi Mayday’i de içeriyor.
Fire telefon Firefly isimli yeni bir özellik daha barındırıyor. Bu özellik telefonun kamerasını kullanarak telefon numaralarını, filmleri, kitapları, oyunları, CD’leri ve yiyecekleri saptayabiliyor ve bu tür fiziksel ürünlerin anında satin alınabilmesini mümkün kılıyor. Bu özellik Flow’un Amazon versiyonu ve süphesiz ki Amazon için büyük bir satış unsuru.
Telefonun yanında ses kontrol düğmesinin altında FireFly’a adanmış bir düğme bulunuyor. Firefly sanat eserlerini tanıyıp Wikipedia’dan bilgi bulabiliyor, müzik dinleyip çalmak üzere uygulama başlatabiliyor. Ayrıca bir dizi seyrederken bunu telefona göstererek Amazon içerisinde bulabiliyor. Bezos, Firefly’ın 100 milyon cismi tanıyabilmesi ile övünüyor ve Amazon programcılar için en kısa zamanda bir SDK yayınlayacak.
Telefon aynı zamanda Amazon Cloud Drive aracılığı ile sınırsız resim saklama olanağını da sunuyor. Kaliteli lensiyle birlikte, Amazon’un Fire Phone’u gündelik resim çeken kullancıları düşünerek ürettiği ortada. Amazon Fire telefonu en populer müzik dinleme programları ile donatılmış durumda, bunlar; Pandora, Spotify ve iHeartRadio. Yakında daha fazlası da sisteme entegre edilecek. Yani kullanıcılar Amazon Prime Müzik’teki seçeneklerle kısıtlı değiller.
Amazon Fire’ın öncelikle Amerika’da ve ardından da tüm dünya’daki satış grafiğini ve elde edeceği başarıya hep birlikte izleyeceğiz.