Ramazan ayında oruç tutulsa da tutulmasa da beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olur. Bir yıldır beklenen sıcak pidenin enfes kokusu ve tadı her mahalleyi sarar ve akşam eve dönerken bir bakmışsınız elinizde bir pide ile yürüyorsunuz. Köşeyi dönünce tatlı gelir aklınıza, yakın çevrede en iyi güllaç nerede yapılır geçmiş yıllardan bilirsiniz. Bir gayretle o kapıdan da içeri girer ve tatlı paketi de alındı mı büyük bir huzurla son dakika alışverişi tamamlanmış olur.
Yemek zamanı ana yemeğe başlamadan tadımlık maksatlı birkaç lokma pide ve peynir ikilisi, sonrasında tereyağı ve kaymak ile gelsin reçeller, bal ve tahin pekmez ikilisi. Arada şarküteri de yakışır deyip biraz da pastırma ve sucuk, pide arasında iyi gider. Bu arada o kadar emek verilerek hazırlanmış akşam yemeğinden yemeden olmaz deyip afiyetle bir porsiyon da yenilince tıka basa doyulur o sofradan kalkılırken. Ancak tatlının da mutlaka yenmesi gerekir, en fazla 1 saat dayanır insanoğlu ve güllaç afiyetle yenir. Sonra mutluluk ve hazımsızlık şikayetleri gelir ardından.
Bayram geldiğinde de, bir grubumuz aile ziyaretlerinde, bir grubumuz tatilde, bir grubumuz da eş dost tarafından en güzel ikramlarla karşılanırız. Tatlılar, börekler, dolmalar ve her ailenin mutlaka olmazsa olmaz bir bayram yemeği mutlaka vardır. Bütün bu ikramlardan sonra sağlığımızı bozmayacak kadar yiyip içmeyi başarırsak, rahat ve huzurlu bir bayram geçirmiş oluruz.
Bu bayramı da sağlıklı ve huzurlu geçirebilmek için birkaç öneri paylaşmak istiyorum.
- Öncelikle her yemekten 15- 20 dakika önce 2 bardak su için, bu sizin daha yavaş yemek yemenizi, daha hızlı doymanızı sağlayabilir.
- Diyelim ki kahvaltı günün en önemli öğünü. Kahvaltıda ikram edilen kahvaltılıklardan (peynir, yumurta, zeytin, az miktarda reçel, bal gibi), küçük dilimler halinde olmak üzere unlu mamullerden seçerek (börek, simit, gözleme, kek, kurabiye gibi) yavaş yavaş ve uzun süre çiğnenerek yenilebilir. Kahvaltı sürenizi mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışın. Oruç tuttuysanız, özellikle kahvaltıda midenize fazla yüklenmemeye, öğle ve akşam yemeklerinizi de hafif geçirmeye özen gösterin.
- Aileniz için öğle ya da akşam yemeği en önemli öğün ise; kahvaltınızı hafif tutun ve ana öğününüzde hazırlanan yemeklerden küçük porsiyonlar halinde tüketin. Çok çiğnemeye dikkat edin ve salata varsa tabağınızı sık sık salata ile doldurun. Bu hem tabağınızı dolu gösterecek hem daha yavaş ve daha az yemek yemenizi sağlayacaktır.
- Tatlı zamanı gelince bir süre bekleyin ve 1 bardak daha su için. En sevdiğiniz tatlıdan başlayın ve küçük lokmalar halinde yemeye özen gösterin.
- Bayram süresince hareket süresini artırmak da bayramı sağlıklı geçirmeniz için faydalı olacaktır.
Afiyetle güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.