Günümüzde giderek yayılan ve artan insan popülâsyonu birçok hayvanı tehdit ediyor ya da haberimiz bile olmadan soyları tükeniyor. Size burada göstereceğim hayvanlar yeni keşfedilmiş ve gerçekten dünyamızda ki yaşam çeşitliliğinin örnekleri aslında.. Her canlının korunması gerektiğini düşünen biri olarak eminim sizin de dikkatiniz çekecek ve sevimli olduklarını düşündürecek örnekleri bulabileceksiniz. Şimdiden iyi okumalar..
Penis Snake (Penis Yılanı)
Dünyanın en büyük suda ve karada yaşayan kurtçuğu kendileri. 75 cm. ye kadar ulaşan boyuyla Amazon’un büyük kollarından biri olan Madeira Nehri’nin boşaltımı sırasında keşfedildi. Akciğerleri olmadığı için deri yoluyla solunum yaptığı düşünülüyor.
Thorny Dragon (Dikenli Ejderha)
Boyu 15 cm. kadar olan bu sürüngen eski bir efsane canavarı görünüşündedir. Bir adı da dikenli molok tur. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş ve yayvan olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalar ile beslenir. Duruma göre renk değiştirir.
Red-Lipped Batfish (Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı)
Galapagos adalarında denizin 30 metre ve ya daha altında bulunan bu garip görünümlü balığın boyu 40 cm’ ye kadar ulaşabilir. İyi bir yüzücü olmadığı için deniz yüzeyinde yürümek için göğüs yüzgeçlerini kullanır. Yüzmekten çok yürümeyi tercih ettiği söylenilen balığımızın deniz tabanına oturduğu da söylenenler arasında. Erişkinliğe erişen balıklarda sırt yüzeyi dikenli bir uzantıya dönüşür ve bu şekilde avlarını kendilerine çekerler. Kırmızı dudaklı bu şirin balığın nasıl bir evrimden geçtiğini düşünmek bile insanı şaşırtabiliyor.
Pacu (Pacu Balığı)
Pacular ağaçlardan düşen meyveler ve tohumlar ile beslenirler. Ama et de yerler. Hem etçil hem otçul balıklardır.
50 cm. boya ulaşabilen bu balığın ağzında erişkin bir insanın ağzındaki dişler kadar büyük dişler vardır. Fakat bu dişler aynen biz insanlardaki gibi sadece kesmeye yarayan düz dişlerdir. Parçalamak için kullanılan sivri dişler bu balıkta yoktur. Meyveleri veya tohumları bu keskin dişler sayesinde keser ve yerler. Meyve tohumu ya da benzeri beslenebileceği bir yem bulamazsa böcek, kurt vb. şeylere yönelir. Zaten balığın arada sırada sindirim düzenliliği açısından bu gibi yemlere ihtiyacı vardır.
Akvaryumlarda beslenen Pacular genelde doğadaki kadar büyüyebilirler. Bunun sebebi onların alırken piranha diye bilinerek satın alınmasıdır. Piranha sadece et yer psikolojisi ile P acu besleyenler onlara sürekli olarak et verirler ve balık protein yüklemesi yüzünden hızla boy atar doğadaki büyüme hızının iki misli hızlı bir şekilde büyür.
Panda Ant (Panda Karınca)
Mutillidae, kanatsiz disileri buyuk killi karincalara benzeyen, 3000’i askin yabanarisi turunu iceren familyadir. Genel isimlari olan kadife karinca cogu zaman parlak kizil veya turuncu olan, ancak siyah, beyaz, altin ya da gumus renkli de olabilien yogun killiari sebebiyledir. Siyah ve beyaz numuneler buyuk Cin pandasina benzerlikleri sebebiyle bazen panda karincasi olarak da bilinir. Parlak renkleri dusmanlarini caydirici ozelliktedir. Cok izdirapli sokmalari ile bilinirler ki inek olduren veya inek karincasi olarak da bilinirler. Gercek bir karincanin aksine, iscileri, erkekleri, kraliceleri yoktur. Ancak kadife karincalarin cinsiyetleri diger Vespoidea mensuplari gibi yumurtalarinin dollenip dollenmemesine gore belirlenir.
Purple Frog (Hint Mor Kurbağası)
“Nasikabatrachus sahyadrensis” adlı Hindistan’ın güneyinde yeni keşfedilen bir kurbağa türü mor olan kurbağa, hem suda hem karada yaşıyor. Fiziksel özellikleri bakımından bildiğimiz kurbağalardan farklı olan bu canlının, gelişmiş kurbağaların evrimi konusunda çok büyük önem taşıdığı açıklandı.
Sfenks Hummingbird (Atmaca Güvesi)
Çiçekleri sürekli ziyaret eden böceklerdendir. Çiçeğin özünü emebilmek için uzun bir hortum olan böcek hortumunu kullanılmadığında katlanarak karın altında saklamak gibi bir yeteneği vardır. Atmaca güvesi veya Sfenks güvesi diye de adlandırılan bu güvenin en önemli özelliği uzun hortumudur. Bu sayede başka böceklerin bal özlerini alamadığı bitkilerden kolaylıkla bal özlerini alır.
Blue Parrotfish (Mavi Papağan Balığı)
Mavi Papağan Balığı o kadar parlak bir mavi renktedir ki, iri pullarının ardındaki bir ışık tarafından aydınlatılıyor gibi görünmektedir. Bazen daha koyu renkte çizgileri ve lekeleri de bulunur. Uzunluğu yaklaşık olarak 90 cm’yi bulan bu balıklar Batı Atlantik sularında yaşayan bir türdür. Birleşik Amerika ile Panama arasında bulunur. Gündüzlerini dipte otlamakla geçirir. Geceleri solungaç boşluklarının üst kenarlarındaki salgı bezinden jelâtinimsi bir madde salgılarlar. Bu madde bir süre sonra balığın tüm vücudunu saran şeffaf bir uyku tulumu halini gelir. Uyku tulumu, papağan balığını koku yoluyla kendisini bulan müren balıklarından korur. Hatta müren balığı yanından geçerken avına çarpsa bile onu fark edemez.
The Sea Pig (Deniz Domuzu)
İlk kez 2008 yılında Antartika’da okyanusun dibinde yapılan bir araştırma sırasında bulunan ilginç bir canlı.. Denizineği takımından olan bir deniz memelisi. Boyu 2.7 metre, ağırlığı 250-300 kg civarındadır. Dugonglar, Hint okyanusunda, Doğu Afrika’da, Kızıldenizde, Güneydoğu Asya kıyılarında, Avustralya’nın kuzey kıyılarında ve Hindistan’ın batı sahillerinde yaşarlar. Deniz ineğinin yanı sıra, bazen deniz domuzu veya deniz devesi de denir.
Aye-Aye (Ay-Ay)
Ay-ay Daubentoniidae familyasının tek üyesidir. Madagaskar’da yaşayan oldukça nadir bir makimsi maymun türü.. Uzun parmaklıgiller familyasının tek yaşayan üyesidir. Familyanın, büyük Ay-Ay (Daubentonia robusta) adında diğer bir türünün soyu tükenmiştir. Ay-ay gece ortaya çıkan en büyük primattır. Kuyruğunu saymazsak 30-37 cm boyunda, kuyruğu ile birlikte 44-53 cm boyunda ve 2,5 kg ağırlığındadır. Kürkü siyahtır. Kuyruğu, sincap kuyruğu gibi tüylüdür. İri, parlak kırmızı gözleri vardır. Uzun kesici dişleri kemirgen dişini anımsatır. Parmakları ince ve uzundur. Orta parmak diğer hepsiden 3 kat daha uzun olabilir.
Çoğunlukla Madagaskar’ın yağmur ormanlarında ve nadiren de adanın batısındaki kuru ormanlarda yaşar. Ay-ay’lar ağaç dalları ve yaprakları üzerinde yaşarlar. Yuvalarını yuvarlak biçimde yapmaya özen gösterirler. Yavrulama dönemleri geldiğinde sadece tek bir yavru doğururlar. Ay-ay günümüzde çok azaldığından soyu tükenme tehlikesi altına girmiştir.