Eski Mısır uygarlığı her zaman büyüleyici, gizemli ve ilgi çekici olmuştur. Geride bırakılan zamana rağmen evrensel kültürün önemli bir parçasıdır. Her ne kadar günümüz koşullarına ve teknolojisine yetişememiş olsalar da yaşamak için beslenmek zorundaydılar. Ancak yaşamak için yemediler adeta yemek için yaşadılar. Yemekli şölenler özellikle üst sınıfın en önemli sosyal aktivitelerinden biriydi. Şimdi dilerseniz Eski Mısır Uygarlığının Beslenme Alışkanlıkları Hakkında 10 İlginç Bilgiye göz atalım.
- Eski toplumların çoğunda olduğu gibi Eski Mısır’da da toplum içindeki statü beslenmeyi etkileyen en önemli öğeydi. Bazı Mısırlı rahiplere balık ve domuz eti yasaktı. Bunun yanında batareh (tuzlanıp, kurutulmuş kefal yumurtası) adlı yemek alt sınıfın asla tadamadığı, kutsal sayılan bir yemekti.
- Beslenme şekilleri ağırlıklı olarak vejetaryen beslenmeydi. Et çeşitleri tüketiliyordu ancak beslenmede dar bir halkaya sahipti. Toplumun bütün sınıfları için geçerli olan bu durum, varlıklı insanların daha çeşitli besinlere ulaşabilmesinden ötürü değişiklik gösteriyordu.
- Kuşlar tarafından fazlaca göç almasından ve Nil kıyısında konumlanmasından ötürü en fazla tüketilen et çeşitleri av kuşları ve balıklardı. Özellikle kaz eti ve yumurtası sevilen ve saygı duyulan yiyeceklerdi. Tavuk henüz Mısır topraklarına ulaşmamıştı o yüzden Eski Mısır’da yiyeceklerde tavuk yoktu.
- Tarımla uğraşan bir toplum oldukları için tahıllar beslenmelerindeki en geniş halkaydı. Ve en çok üretilen tahıl arpaydı. Hem bira hem ekmek yapımında kullanılıyordu. Ayrıca buğdaya göre daha ucuz olduğu için alt tabakanın beslenmesinde yoğunluklu görülüyordu.
- Ekmeğin toplumdaki yeri çok büyüktü. Çok çeşitli ve farklı şekillerde ekmekler üretiyorlardı. Kişi toplumda hangi sınıfta olursa olsun ölü gömme törenlerinde de en çok kullanılan adak türlerinden biriydi. Ayrıca kölelere ücret olarak ekmek ile bira veriliyordu.
- Çoğunlukla yağlı tohumlardan ve kabuklu yemişlerden elde ettikleri yağı kullanıyorlardı. Kızartma yapabiliyorlardı. Ek olarak ürettikleri yağları ekmek ve çöreklerde lezzet verici olarak kullanıyorlardı.
- İklim koşullarından dolayı balıkları uzun süre saklamak için salamura ve güneşte kurutma yöntemlerini kullanıyorlardı.
- Her ayın üç günü kusturucu şeyler alarak veya kalınbağırsağa su vererek, günümüzdeki detoks mantığına benzer sindirim sistemlerini boşaltıcı ve düzenleyici işlemler yapıyorlardı.
- Soğan, sarımsak, kırmızıturp ve pırasa hem yemeklere katılıyor hem de şifa verici olarak tüketiliyordu.
- Marul (Bizim tükettiğimizden farklı olarak daha sulu bir marul türü.) Mısırlılar için cinsel isteği arttıran bir yiyecekti ve doğurganlık ve bereket tanrıları Min’e sunulan en önemli adaktı.
Kaynakça
- Bober, P. P. (2014). Sanat, Kültür ve Mutfak. İstanbul: Kitap yayınevi.
- Kıple, K. F. (2010). Gezgin Şölen. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.