Bugün size eve yeni gelen küçük dostlarımızla nasıl ilgilenmemiz gerektiği ile ilgili bilgiler vereceğim. Geçen ay ailemize yeni katılan Sheltie cinsi kızımız üzerinde denenmiş ve hemen hemen başarıya ulaşmış sonuçlar olduğu için, sizin de denemenizde fayda var. İlk önce bizim yaptığımız hatayı yapmayın ve eve yeni bebeğiniz gelmeden önce mutlaka genel bir hazırlık yapın. Daha sonra gecenin bir vakti “Aaaaa bu halıya işiyooor, telefonun şarjını çoktan kopardı, üstünde atlayan pire mi?” demeyin.
Evine Hoşgeldin Küçük Dostum – Barınaklardan Sahiplenelim!
Bu arada ben hayvan barınaklarından almanız konusunda kesinlikle ısrarcıyım ama maalesef bulunduğum yerde ki bütün barınaklarda sadece pitbull ve kırmaları olduğu için ve biz büyük bir köpeğe bakamayacağımızdan, shetland sheepdog denen bir cinsi bir hafta önceden gözümüze kestirmiş ama karar verememiştik. Öncelikle nasıl bir köpek istediğinize ve onun bakımı, ilerki günlerdeki davranışları, mevsimsel geçişlerdeki durumları, sizin alerjik durumlarınız, sosyalleşme durumu ve oturduğunuz eve uygun bir cins olup olmadığına karar verin. Mesela 60 m2’lik bir eve Doberman almak, o hayvanla dar alanda kısa paslaşmalar yaşamanıza ve bu paslaşmalarının sonunda, evde büyük hasarlar oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Her neyse, karar verildi ve bebeğinizi almaya gideceğiniz gün geldi. Yapmanız gereken ilk hareket, bütün elektrik kablolarını saklayın, çöp kutusunun kapağı olduğundan ve kapalı durduğundan emin olun, dolap kapaklarını ve temizlik malzemelerinin bulunduğu yerlerin kapaklarının sağlam olduğundan ve bebeğinizin bu kapakları açamayacağından emin olun. (Biz nereden bilelim, eve gelip dolap kapaklarını yemeye başlayacağından) Bütün kozmetik ürünlerini, parfümlerinizi, kesici aletleri, sabun ve pamuklarınızı ortadan kaldırın. Mutlaka ve mutlaka klozetin kapağını kapalı tutun çünkü ilk gideceği yer orası ve inanın kafalarını o deliğe mutlaka sokmaya çalışıyorlar.
Ve artık bebeğinizi eve getirdiniz, getirir getirmez tasmasıyla yürüyüşe çıkarın ve döndüğünüzde evin içine davet edin. (Vampir gibi düşünün, bir kere içeri davet edince, bir daha asla gitmeyecektir.) Evin size ait bir bölge olduğunu, henüz tasmasıyla evi gezdirirken anlayacaktır.
Eve girdiğinizde diğer ev halkının çığlık atmasına engel olun, sakin kalmak önemli… Kimsenin dokunmasına, konuşmasına ve göz teması kurmasına, siz evi bebeğinize tanıtırken izin vermeyin. Yatacağı yere götürdüğünüzde, tasmasını açın, bu ona “burası senin yerin” demektir. Bizde bu pek işe yaramadı çünkü hayatında hiç köpek görmemiş gibi olan biz, eve geldiğimizde evin her yerini kendisinin gezmesine ve yatağını kendisinin seçmesine izin verdik. Şimdi o yatakta yatıyor, biz yerde dermişim.