Adab-ı Muaşeret yani görgü/ahlak kurallarına uymamak hukuken suç sayılmasa da etrafınızdaki insanlara olan saygınızı ve onlara verdiğiniz değeri göstermenin bir yoludur. Bu da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini kuvvetlendirip, önyargılarını kaldırmada faydalı olacaktır.
Bir kamu hizmeti olarak gündelik hayatta hepimize faydalı olacak görgü kurallarını önce öğrendim, şimdi de paylaşıyorum. Rica ederim, siz önden buyurun lütfen. 🙂
1. Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır.
2. Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalıdır. Kaşık ve bıçak dıştan içe doğru sıralanmalıdır. Sofraya önem vermek her şeyden önce misafirlerinize verdiğiniz değerin göstergesidir.
3. Üstünüz olan bir kişiyle ya da bir kadınla güneş gözlüğüyle konuşulmaz. Ayrıca karşınızdaki kim olursa olsun göz göze iletişim kurmak gibisi de yoktur. Unutmayın, iletişim hem beden hareketlerini hem de sözlü ifadeyi kapsar.
4. Asansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar. Kural budur. Burada siz önden buyurun diyerek kibarlık etmenin lüzumu yok. 🙂
5. Herhangi bir davette, çağrılan yere gidip gidilmeyeceği mutlaka bildirilmeli ve o gecenin önemine uygun kıyafetler seçilmelidir. Davet edildiğiniz yer ilk kez gideceğiniz bir ev ise mümkünse ufak da olsa bir hediye götürülmelidir ancak kişinin ekonomik durumunu aşan bir armağan vermeniz görgü dışı bir davranış olur.
6. Kalabalık caddelerde, birbirinizin üstüne doğru yürümemek için herkes kendi sağına yönelmelidir.
7. Cep telefonlarıyla yerli yersiz, her mekân da konuşmamak gerekiyor. Kimse diğerinin özel hayatını dinlemeye mecbur değildir!
8. Öksürürken ya da esnerken ağzınızı kapatmayı unutmayın ve hemen elinizi yıkamaya özen gösterin. Bu hem görgü hem de temizlik kuralıdır. Sadece bebişlere serbest.