Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin yapımında kullanılan pahalı zırhlar, özelleştirilmiş silahlar, protez hobbit ayakları ve yapımda rol alan figüranlar düşünülünce, her bir filmin yapımı için yaklaşık 94 milyon dolar harcanmış olması şaşırtıcı. Üçlemedeki üç film de ardı ardına çekildi ve birer yıl arayla vizyona girdi. Yönetmen Peter Jackson bu vizyona giriş düzenini son J.R.R. Tolkien uyarlaması olan ve üçe bölünen The Hobbit için de aynı şekilde uyguladı.
The Hobbit: An Unexpected Journey geçen sene gişede 1 milyar dolara ulaşan dört filmden biriydi ve bu nedenle The Hobbit: The Desolation of Smaug için çıtayı yükseltmiş oldu. Üçlemenin ikinci filminde Star Trek Into Darkness filminin yıldızlarından Benedict Cumberbatch de Smaug (Ejderha) karakterini seslendirecek ve Orlanda Bloom da Legolas rolüyle geri dönecek. Tabii ki bunlar da gişe durumunu etkileyecek gelişmeler.
The Hobbit’in The Lord of the Rings üçlemesini geçtiği bir nokta da etiketi. Associated Press bu hafta Yeni Zelanda’da belgelenen finansal prodüksiyonlara göre, The Hobbit üçlemesinin yapım maliyetinin şimdiden 31 Mart 2013 itibariyla 561 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Buna iki ay daha devam eden çekim maliyeti ve o tarihten sonra yapılan harcamalar dahil değil. Yani The Hobbit prodüksiyonu şimdiden The Lord of the Rings’in prodüksiyonunda harcanan maliyetin iki katına ulaştı.
Bu maliyetin bir kısmının nedeni enflasyon sayılabilir ama Jackson’ın üç Hobbit filmini de 48 fps ile 3D kameralarla çekme kararı harcamaların en büyük sebebi. The Hobbit: The Desolation of Smaug’un son fragmanında gösterilen Smaug’un mağarasındaki altınlar büyük olasılıkla bu üçlemenin ne kadara mal olduğunun en güzel görsel sunumu.
Yatırım ve ödül ilişkisi açısından bakıldığında ise, The Return of the King şimdiye kadarki en başarılı Tolkien uyarlaması filmi. Film The Hobbit: An Unexpected Journey’den daha fazla gişe hasılatı kazanmış ve yapım bütçesinin on katından fazlasını geri getirmişti. Elbette tanıtım maliyetleri de dikkate alınması gereken değişkenlerden biri. Ama Hobbit üçlemesinin karlılık açısından The Lord of the Rings’e ulaşmak için çok daha fazla çalışması gerektiği de söylenebilir.
Eğer bu bir şeyin kanıtı olacaksa, o da şudur ki anlatılan hikayenin büyüklüğü dolarlarla ölçülemez. Birçok Tolkien hayranı The Hobbit’in üç filme bölüneceğini duyunca şaşırmıştı çünkü üçlemenin uyarlandığı kitap oldukça ince bir kitap ve Bilbo’nun macerası Frodo’nun yüzük taşıyıcılığı sırasında yaşadığı maceralar kadar dramatik bir hikaye değil.
Bütçe gerçekten abartılı görünüyor ama bir de en sevdikleri kitaplardan birinin beyazperdeye uyarlanacağını ve bunun milyarlarca dolar harcanarak yapılacağını hayal bile etmemiş olan 90’lı yıllardaki Tolkien hayranlarını düşünün. The Hobbit ile ilgili şimdiye kadar izlediklerimizi göz önüne alarak, Jackson’ın harcanan paranın karşılığını vereceğini düşünüyor musunuz?
The Hobbit: The Desolation of Smaug 13 Aralık 2013’te vizyona girecek. Bu yazı ‘The Hobbit’ Trilogy Has Already Cost Twice as Much as ‘The Lord of the Rings’ Trilogy başlıklı makalede H. Shaw-Williams tarafından kaleme alınmıştır ve sitemiz tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.