Aynı zamanda bir sosyal CV olma özelliğine de sahip olan sosyal medya araçları, etkin ve doğru biçimde kullanıldığında iş dünyasının her alanında etkili olabiliyor. Kişi ve kurumların sosyal varlıklarını sergilemelerinde giderek daha da büyük bir paya olan sosyal mecralar bu sergilemenin 140 karakterlik Twitter mesajları, uzun blog yazıları veya kısa yorumlar gibi çeşitli biçimlerde yapılmasına olanak veriyor.
İçinde blog sahibinin uzmanlık alanıyla ilgili yazıların bulunduğu blog’lar kariyer için büyük önem taşıyor. Bu tip blogların belli bir konu üzerinde yapılanıp yoğunlaşması ve farklı konular içermemesi gerekiyor. Örneğin bir moda bloğu açıyorsanız oraya film eleştirileri veya sağlık konusunda makaleler koymamalısınız. Blog ismi olarak özgün bir alan adı seçmek avantajlı görülürken, ad ve soyadı kullanmak tavsiye edilmiyor. Açılan bloğu güncel tutmak, haftada en az iki içerik girmek ve diğer bloglara linkler vermek olumlu bir etki yarattığı gibi ziyaretçi sayısının artmasını sağlıyor ve blog üzerinden iş bağlantıları da kurulabiliyor.
RSS bağlantılarının tek bir ekranda takip edilebilmesini sağlayan Google Reader kullanabilmek için kullanıcının bir Google hesabı olması gerekiyor. Takip edilen bloglar Google Reader’a eklenebiliyor ve tek bir sayfada güncellenerek otomatik olarak kullanıcının Reader sayfasına düşüyor. (Google tarafından Google Reader hizmeti sonlandırılmış durumda, alternatif olarak Feedly kullanmanızı tavsiye ederiz.)
Bilgi ve fikirlerin 140 karakterlik iletilerle ifade edildiği Twitter iş dünyası içinde yer alan birçok kişinin takip edilebilmesini ve kişinin, ilgili olduğu alanla ilgili özel listeler oluşturabilmesini sağlıyor. En popüler sosyal medya araçları arasında yer alan platform birçok iş bağlantısı olanakları barındırıyor.
Kullanıcı sayısı 200 milyona varmış olan LinkedIn; üyelerine yayınlarını platforma ekleme, gruplara üye olup tartışmalara katılma, çalıştıkları veya çalışmak istedikleri firmaların bilgilerine ulaşma, iş başvurusu yapma gibi olanaklar tanıyor. Etkin LinkedIn kullanımı ile ülkemizde her geçen gün daha çok sayıda kişinin farkına vardığı platformdan ciddi faydalar elde edilebiliyor.
Üyelerine arkadaş çevresi eklemek ve genişletmek dışında işleriyle ilgili gruplara üye olmak, blog ve web siteleri için sayfa açmak, alanlarıyla ilgili kişileri takip etmek gibi imkanlar da sunan Facebook; birine ulaşmanın en pratik seçeneklerinden birini oluşturuyor. Platformda yapılan kişisel paylaşımların kişinin kariyerine katkı yapması da mümkün.
Time dergisinin 2011 yılında en iyi 50 internet sitesi arasında gösterdiği Klout kullanıcılarına sosyal medya araçları kullanımı ve online dünyada ne derece aktif ve etkili oldukları üzerinden skor veriyor. Yalnızca sosyal ağlardaki etkinliği ölçen Klout skoru, kullanıcının sosyal ağ etkinliklerinin arttığı oranda artıyor.
Kısa sürede çok sayıda kullanıcıya hitap eden bir hale gelen ve büyük oranda kadın kullanıcılardan oluşan Pinterest oldukça eğlenceli bir içerik sunuyor. Daha çok iğneleme mantığı ve görsel imleme üzerine kurulmuş olan bu sosyal medya aracı bir arada toplanmış çok sayıda infografik barındırıyor ve kişilerin alanlarıyla ilgili başka kişilere rahatça ulaşıp onların biriktirdiklerini görebilmesine de imkan veriyor. Herhangi bir sitede bulunan ve beğenilen bir görsel oldukça basit ve zevkli bir kullanımı olan Pinterest’e anında eklenebiliyor.
İnternet dünyasına her geçen gün ve hatta saatte yeni sosyal medya araçları eklendiğini söyleyebiliriz. Bu tip diğer mecraların bir listesini vermek gerekirse Radian 6, Social Mention, Twazzup, Addictomatik, Steprep, Sysomos, How Sociable, Buzzlogic, Hootsuite, Beevolve, PostRank, SocialSeek ve Seesmic adreslerini sayabiliriz. Paylaşma, tartışma, kendini gösterme, bağlantı kurma, iş başvurusu yapma, kariyer yükseltme, çevre genişletme gibi konularda ciddi olanaklar barındıran sosyal medya araçlarının yıldızı giderek daha da parlayacak gibi görünüyor. Bu araçları tanımak ve doğru kullanmak kariyer yolunda gerçekten ciddi avantajlar sağlayabiliyor.