Geçen sene, e-dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı, virüsler, veri sızıntıları gibi olaylar yüzünden ortalama 23 milyon dolar kayıplara karıştı. Bu işleri yapanların sizin banka hesabınızdan kesinti yapmalarını engellemek için 6 adımda sizi tehlikeden korumaya yardım edecek önlemleri paylaşacağım.
1. Çevrimiçi İtibarınızın İdaresini Ele Alın
Çevrimiçi itibarınızın zarar görmesi ne kadar pahalıya mal olabilir? Microsoft’un yaptığı bir anketin sonuçlarına göre profesyonel itibarını onarmak 2.600 dolara mal olabiliyor.
Doğal olarak, itibarınızı korumanın en iyi yolu, çevrimiçiyken söylediklerinize dikkat etmeniz, dikkatli ve sağlam adımlar atmanız. Biraz yardıma ihtiyaç duyarsanız, çevrimiçi itibarınızı korumanın araçları üzerine küçük bir araştırma size yardımcı olacaktır.
2. Cihazlarınızı Koruyun
Cep telefonlarınızda hassas bilgiler ya da özel kişilerin bilgi ya da telefonları kayıtlı olabilir, ya da çevrimiçi bankacılık kullananların hesap bilgileri de telefonlarımızda kayıtlı olabiliyor, yani telefonlarımızı mobil cüzdanlarımız olarak kullanıyoruz. Hatta bazılarının telefonlarında kendilerine ait çıplak fotoğrafları bile olabiliyor.
Telefonlarımızda bu kadar çok çalınabilecek veri duruken, Microsoft’un anketi sadece %33’lük bir kesimin telefonlarını kitlemek için pin kodu kullandığını ortaya çıkardı. Ve çok azımız mobil güvenlik uygulamaları kullanıyoruz.
Neyse ki, mobil cihazları korumak için çok kolay, bedava ya da çok az miktarlar ödenen koruma programlarına bir göz atmalısınız.
3. Güçlü Şifreler Yaratın
Herkesin bir hesap oluştururken tek ve kimse tarafından kullanılmayan bir şifre yaratması gerekiyor. Fakat bu şifrelerin evcil hayvanımızın isminden ya da doğum tarihimizden daha öteye gitmesi gerekiyor. Sırf üşendiğiniz ve kolay bir şifre seçtiğiniz için hacklenmeniz hiç hoş olmaz. Ayrıca ne olursa olsun şifrelerinizi kimse ile paylaşmayın.
4. Sosyal Ağları Daha Güvenli Kullanın
Sosyal medya siteleri bizi herşeyi paylaşmak için cesaretlendiriyor. Bu reklamcılar için çok iyi fakat bu bizim gibi sıradan insanlar için tehlikeli bir durum halini alabilir. Mesela biri sizin Facebook‘taki bilgilerinizi alarak kimliğinizi çalarsa ne yapacaksınız? Ya da daha kötüsü bir yabancı sizin yaptığınız check-in’leri ve etiketlendiğiniz fotoğraf ya da güncellemeleri takip ediyorsa ve sizin nerede olduğunuzu her an biliyorsa?
Sosyal medya‘da güvende olmak, kendi kişisel bilgilerinizi gizli tutmanızla olabilecek bir durum. Facebook’ta düzenli olarak gizlilik ayarlarınızı kontrol edip güncellemeniz sizin güvenli bir ortam sağlayacak. Telefon numarası gibi size özel bilgileri sosyal medyada paylaşmamaya özen gösterin. Ayrıca eğer Google+ kullanıyorsanız, Google’ın gizlilik ayarlarını da düzenleyin çünkü özel e-posta adreslerinizi dünyaya sızdırıyor olabilir.
5. Çocukların Güvenliği İçin Ektra Adımlar Atın
Siz internette yanlış ve doğruları biliyor olsanız da çocuğunuzdan internetteki doğru ve yanlışları ayırmasını bekleyemezsiniz. Çocuklarınızla, çevrimiçiyken neler yaptıkları hakkında konuşun, kişisel bilgilerini paylaşmamalarını önerin, doğru internet ve sosyal medya kullanımını onlara anlatın ve çocuklarınızın girmesini istemediğiniz siteleri bloklayın.
6. Hassas Kişisel Bilgilerinizi Koruyun
Eğer online bankacılık kullanıyorsanız, ticaret stoğu ya da benzer hassas işlemler yapıyorsanız çok daha dikkatli olmanız gerekiyor. Halka açık yerlerin Wi-Fi’sinden hesaplarınıza giriş yapmayın. Hesaplarınızın URL’sini kendiniz yazın, link’e tıklayıp giriş yapmayın.
Yukarıda bahsedilen 6 maddeyi inceleyip gerekeni yaparsanız çevrimiçiyken güvende olacaksınız, en azından eskiden olduğundan daha çok.