Facebook ile kıyaslanan bir sosyal platform olmakla beraber kendine özgü mantığı ve bir mikro-blogging veya sosyal imleme sitesi olarak bilinmesiyle kendi alanında rakipsiz olan Twitter, sosyal medya kampanyaları için de çok elverişli bir ortam oluşturuyor. Optimal tarafından yapılan ve Twitter’ın dışında Facebook, Instagram, YouTube, Google Chrome ve CNN gibi sosyal mecraları da kapsayan bir karşılaştırma araştırması; Twitter’ın büyük markaların büyümesinde en etkin olan sosyal medya platformu olduğunu gösteriyor.
Online itibarını pekiştirmek, iyi bir gelir kazanmak, yeni ürünlerini tanıtmak veya müşterisiyle bağ kurmak gibi amaçlarla Twitter ile pazarlama yapmak yoluna giden markaların, başarılı online kampanyalar yapabilmek için kampanyanın retweet edilmesine yol açacak yöntemler bulup uygulamaları gerekiyor. Bunu sağlamak için de genelde müşterinin uygun fiyatlı veya bedava ürünlerle ödüllendirilmesi yoluna gidiliyor. Kampanyalar için Facebook’a kıyasla daha az araç sunan Twitter’da, retweet mekanizmasının hızla ilerletebildiği bir viral pazarlama etkisi bulunuyor.
TechCrunch bloğunda yer alan Optimal araştırmasında 4.330 markanın bilgilerinin karşılaştırması yapılıyor. Sonuçları markaların iş alanları açısından da değerlendiren araştırmaya göre Twitter’da en fazla büyüyen sektör genel perakende mağazalarken, kitap ve dergi mağazaları büyüme açısından en alt sırada yer alıyor. Facebook’ta 3.49 milyar beğenisi ve Twitter’da 595 milyon takipçisi olan 4.330 markanın geçtiğimiz hafta Facebook ortamında 18.5 milyon yeni beğeni, Twitter sosyal ağında ise 4.5 milyon yeni takipçi kazandıkları görülüyor. Bu da Twitter’da Facebook’a göre % 55 oranında daha süratli bir büyüme gerçekleştirdiklerini gösteriyor.
Araştırmanın bir başka sonucu da Facebook’un satın almış olduğu Instagram platformunun 1 hafta içerisinde en çok Twitter takipçisi edinen marka olması. Rakamlar şöyle: Instagram 1 haftada 214.300 Facebook beğenisi/279.500 yeni Twitter takipçisi kazanmış. Facebook’un ise en fazla Twitter büyümesi yaşayan markalar listesinin 3. sırasında olduğu görülüyor.
Türkiye pazarına Facebook’tan sonra giren Twitter’ın kullanıcı sayısı da Facebook’unkinden daha düşük. Fakat platformun kullanıcıları son derecede aktif bir kullanım sergiliyor ve bu da Twitter’ın hızla büyük markalar için avantajlı bir sosyal ağa dönüşmesini getiriyor. Platform daha önce de Facebook’u sollayan rakamlara ulaşmıştı. Fakat bu araştırmanın sonuçlarının işaret ettiği gidişat aynı yönde devam ederse Twitter sosyal ağı markaların sosyal medya danışmanları tarafından daha çok önemsenen bir hale gelebilir.