Sosyal medya‘da marka konumlandırmak gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor, ancak bunu doğru biçimde sağlamak çok da kolay değil. En yoğun kullanılan kitle iletişim aracı haline gelmiş olan sosyal platformların kullanıcı sayısı gitgide artarken, ortamdaki rekabet de artıyor. Bu şartlar altında sosyal ağlarda başarılı bir marka yönetimi yapabilmek için geleneksel medya kullanılan yöntemlerden farklı, dijital mecralara uygun planlar yapıp hayata geçirmek gerekiyor. Bazı markalar yaptıkları sosyal medya hataları ile kendi ayaklarına çelme takabiliyorlar. Bu tip hataların bir derlemesini yaptığımız bu yazımızın faydalı olacağını umuyoruz.
Amaçsız, plansız ve nereye gittiğini bilmeden hızla yol almak markaların kampanyalarına da, müşteri ilişkilerine de olumsuz yansıyor. Sosyal medya platformlarında uzun süreli ve kalıcı bir başarı sağlamak bir yol haritası ve yapılacak işler listesi oluşturmayı, doğru bir plan dahilinde hareket etmeyi gerektiriyor. İndirim yaparak müşteri kazanmak bir noktaya kadar mümkün olsa da, müşterilerin dikkatini sürekli olarak bu şekilde çekmeye çalışmak markanın müşteri gözünde değersizleşmesine yol açabiliyor. Bu yüzden indirimlerin ölçülü bir şekilde yapılması ve sunulması gerekiyor. Gerçekçi olmayan beklentilerle hareket etmek de sık yapılan sosyal medya hataları arasında yer alıyor. Sosyal medyada büyük ve sıkı bir rekabet hüküm sürüyor, çok küçük harcamalarla çok büyük paralar kazanmayı ve kısa sürede zengin olmayı umanların büyük bir kısmı hayal kırıklığına uğruyor. İnternet kullanıcılarının ilgisini çekmenin ve onları markanın aracılarına haline getirmenin belli bir maliyeti olacağının ve kampanyaların satışlara yansımasının en iyi ihtimalle birkaç hafta süreceğinin farkında olmak gerekiyor. Ayrıca ilk etapta çok büyük oranda bir geri dönüş de beklenmemeli.
Sosyal ağlarda bir anda popüler olmak isteyen markaların yaptığı hatalardan biri de takipçi satın almak. Yeni açılmış bir hesabın kısa sürede konu hakkında fikri bile olmayan on binlerce kişi tarafından takip ediliyor hale gelmesi çoğu zaman olumsuz sonuçlanıyor. İletişim gücü olmayan binlerce takipçi yerine daha az sayıda, fakat organik ve kaliteli takipçiler edinmek markaların yukarılara taşınması konusunda çok daha etkili oluyor. Sosyal medyayı Facebook platformundan ibaret görmek de markaların yaptığı sosyal medya hataları arasında bulunuyor. Markayı Facebook’a bağımlı kılmak yerine birkaç sosyal ağda daha konumlandırmak bu platformda yaşanacak bir sıkıntının markanın yatırımlarını olumsuz yönde etkilemesi riskini azaltıyor. Olumsuz yorumları hemen silme yoluna giden markalar ise hedef kitle gözündeki inandırıcılığını yitirebiliyor. Bir ürün veya hizmetten 100 kişiden 100’ünün de son derecede memnun olması pek mümkün bir şey değil. Bu yüzden olumsuz yorumları ortadan kaldırmak yerine dikkate almak, cevaplandırmak ve ilerleme için kullanmak gerekiyor.
Markalara ayrıca 4-5 tane platformda hep aynı otomatik iletileri kullanmaktansa 2 platformda gerçek bir iletişim kurmaları tavsiye ediliyor. İşletmelerin sağdan soldan buldukları mail adresleri ve telefon numaralarına yoğun ve can sıkıcı bir şekilde spam e-postalar göndermesi de bir sosyal medya pazarlama hatası sayılıyor. Bu tip pazarlama düzgün ve ölçülü bir şekilde yapıldığında olumlu geri dönüşler almak mümkün, fakat dozu kaçırıldığında marka, müşteri için itici hale gelebiliyor.
Sosyal medya platformlarında dili doğru kullanmamak, yazım hatalarıyla dolu özensiz ve kalitesiz içerikler girmek, tüketiciyle iletişimde bulunmayıp sadece markadan söz etmek ve şeffaf olmamak da sosyal medya hataları arasında sayılıyor. Ayrıca müşterilere beğeni ve takip için dayatma yapmamak, oyun ve ödül mantığını ölçülü ve sıkmayacak bir dozda uygulamak, müşteri şikayetlerine dönmekte gecikmemek gerekiyor.