Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Foursquare, Instagram, YouTube, Flickr, Google+ ve diğer sosyal ağlarda markalara dair sayısız içerik üretiliyor. Sosyal medya takip sistemi kullanan markalar bu içerikleri yakalarken, birçok firma bu önemli geri dönüş ve önerileri gözden kaçırıyor. Oysa sosyal mecralarda oluşan tüketici davranışları bilinirse bu platformlarda gerçekleştirilen marka yönetimi vb. faaliyetler daha bilinçli bir şekilde yapılacak ve daha başarılı olacaktır.
NetBase tarafından ABD’li tüketiciler arasında yapılan bir araştırmaya göre 18-24 yaş arasındaki tüketicilerin % 90’ından fazlası ve enteresan görünen bir tespit olarak 55+ yaştaki her 10 Amerikalıdan 7 tanesi online mecralar içerisinde en çok sosyal medya ortamlarını kullanıyor. Tüketicilerin yarıdan fazlası markalara dair paylaşımlarının markalar tarafından dinlenilmesini talep ediyor. Bu şekilde dinlenilmeye karşı olanların oranı 18-24 yaş grubunda % 17 iken 55 yaş üstü tüketicilerde % 36 olarak görünüyor. Bu sonuç gençlerin sosyal mecralarda mahremiyet konusunda daha esnek olduğunu gösteriyor. Sosyal ağlarda tüketici davranışları bu konudaki farkındalıktan yana incelendiğinde ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Görünen o ki markalar tarafından dinlenildiğinin farkında olan gençlerin oranı % 61.7’de kalırken bu oran 55+ yaş grubunda % 67.6’ya çıkıyor. Tüketicilerin % 65’i sosyal mecralarda markalar hakkında yaptıkları yoruma cevap bekleme eğiliminde, fakat pozitif ve negatif yorumlar konusundaki beklentiler yaş grubuna göre değişkenlik gösteriyor. 18-24 yaş grubunun geri dönüş beklentisi her iki tipteki yorum için de aynı oranda, 55 üzeri yaşta olanların beklentisi ise 2 yorum türü için % 5 oranında bir farklılık gösteriyor.
Sense Monitoring tarafından 2012 yılında bütün kanalların taranması ve 2 milyon verinin değerlendirilmesi ile gerçekleştirilen detaylı analiz ise sosyal ağlarda yapılan markalarla ilgili yorumların % 53’ünün nötr, % 25’inin negatif ve % 22’sinin de pozitif olduğunu gösteriyor. Bir diğer tüketici davranışı taramasının sonucu markalar hakkında en çok içerik oluşturulan günlerin Pazartesi ve Pazar, en az içerik paylaşımı yapılan günün ise Perşembe olduğunu gösteriyor. Paylaşılan içeriklerin sıralaması ise şöyle: Kullanıcı yorumları / bilgilendirme / haber ve şikayet içerikleri. 16.00-17.00 arasının markalara dair içeriklerin en yoğun paylaşıldığı saatler olduğu tespit edilmiş.
Sense Monitoring’in araştırması markalar hakkında en çok paylaşım yapılan platformun Twitter olduğunu ve bu paylaşımların % 70’inin olumsuz olduğunu gösteriyor. Markalarla ilgili içerik sayısı açısından Twitter, Facebook’u uygun deyimle 3’e katlıyor. Facebook ortamında markalarla ilgili olumsuz konuşmaların olumlu olanlara kıyasla 8 kat fazla olduğu görülüyor. Bir tespit de Ekşi Sözlük platformunda markalar hakkında yapılan paylaşımların Google Plus ortamındakilerden 2 kat fazla olduğunu gösteriyor.