Digital dünya, sosyal medya, internet ve istatistik konularında en güvenilir verileri sunan kurumlar arasında anılan comScore’un 2013 yılında Avrupa’nın dijital geleceğini değerlendiren sunumunda ülkemizle ilgili güncel veriler de yer alıyor. ‘2013 Europe Digital Future in Focus’ başlıklı rapor Avrupa’daki online nüfus oranının belirgin bir artış eğilimi gösterdiğini ortaya koyuyor. Aralık 2011’de 381.456 olan toplam tekil kullanıcı sayısının Aralık 2012’de 408.248’e yükseldiği görülüyor. Bu yükselişte internete erişim sağlayan aygıtların daha da çeşitlenmesi ve fiyatlarının daha makul seviyelere gelmesiyle internet kullanma yaşının düşmesi gibi etkenler rol oynuyor.
Türkiye 15-34 yaş ortalaması ile Avrupa’nın en genç internet kullanıcılarını barındırırken, en yaşlı internet kullanıcıları 45+ yaş ortalamasıyla Almanya’da bulunuyor. comScore raporuna göre otalama internet kullanımı Avrupa’da 26.9, Türkiye’de 31, İngiltere’de ise 37.3 saat olarak gerçekleşiyor. İspanya akıllı telefon kullanımında başı çekerken, bu alanda liste başındaki üreticilerin Samsung ve Apple olduğu görülüyor. Sayfa görüntülemelerine göre cihaz dağılımları açısından İngiltere, Rusya ve İrlanda gibi ülkelerde akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımı önde giderken, Türkiye’de ağırlıklı olarak halen PC kullanıldığı görülüyor. Raporda ayrıca Aralık 2012 itibarıyla sosyal ağlar ve bloglarda geçirilen zamanın her ay için kişi başına 6.7 saat olduğunun tespiti yapılıyor. İnternet kullanıcılarının en çok ziyaret ettiği web sayfalarının ise sırasıyla Google, Facebook ve Microsoft olduğu görülüyor.
comScore sunumuna göre web ortamı en yoğun olarak iş arama, yemek, sağlık ve oyuncak alanlarında genişleme eğilimi gösteriyor. Mobil cihazların yaklaşık % 60’ı video stream, müzik ve resim amacıyla kullanılırken Aralık 2011 ile Aralık 2012 arasında ses kullanımında % 3 civarında bir düşüş olduğu gözleniyor. İş amaçlı e-posta kullanımı çok az tercih edilirken akıllı telefonların en çok kişisel e-posta’lar için, hava durumunu öğrenmek ve sosyal ağlara erişim sağlamak amacıyla kullanıldığı görülüyor. Sabah 10 ve akşam 17 saatleri arasında ağırlıklı olarak PC kullanılıyor. PC kullanımı akşam 8’den sonra azalıyor ve tablet bilgisayarların kullanım oranı biraz artıyor.
comScore raporu pazarın PC kullanımına doymuş ve mobil alana yönelen kullanıcıların da artmış olabileceğini gösteriyor. Sunuma göre mobil video tüketimi 2012 başlangıcından itibaren fark edilir bir atağa geçmiş durumda, PC aracılığıyla online video tüketimi ise daha yavaş bir artış gösteriyor. Türkiye kullanıcıları video tüketiminde sırasıyla Youtube, Facebook ve Nokta.com kaynaklarını tercih ediyor. Avrupa’nın kişi başına en fazla arama yapan kullanıcılar sıralamasının en tepesinde Türkiye’nin bulunduğu görülüyor.
Arama motoru pazarına gelince; Google yüzde 86 ile bu alanda başı çekiyor. Onu yüzde 10 ile Rus şirketi Yandex izliyor. Google’da arama yapan 388.519 kişiye karşılık Facebook’ta arama yapan 89.853 kişi olduğu görülüyor; sonuç itibarıyla Facebook ikinci sırada bulunuyor. Arama motoru kategorisinde 2. sırada olan Yandex’te ise 69.365 kişinin arama yaptığı görülüyor. Yandex 5. sırada yer alıyor.
Online bankacılık hizmetlerinden faydalanmakta Hollanda birinci sıradayken, Türkiye % 39.6 kullanımla 13. sırayı işgal ediyor. Web ortamının sunduğu olanaklar arttıkça bazı unsurların da daha çok önem kazandığı görülüyor; örneğin karşılaştırma siteleri. Aralık 2011-Aralık 2012 tarihleri arasında sırasıyla alışveriş, elektronik, bilgisayar donanımı, kıyafet ve ev mobilyası aramalarının artış kaydettiği görülüyor. Bu veriler diğer yandan sıralanan sektörlere internet aracılığıyla gösterilen ilgiye de işaret ediyor.
Türkiye’nin genel durumuna bakıldığında en yoğun kullanılan genel sitenin Google, haber sitesinin milliyet.com.tr, banka sitesinin ise Garanti Bankası olduğu görülüyor. Bir diğer tespit de kişi başı vakit geçirilen sürenin 21.4 dakika olduğu.
comScore ve aynı sektördeki diğer saygın şirketlerin bu tür sunumları geleceğin bir oranda öngörebilmesi, insan davranışlarını anlayarak yapılacak işlerin bu çerçevede planlanmasını sağlamak açısından büyük değer taşıyor.
Sunumun detaylı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz.