Marka, ürün ve hizmetlerin Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağlarda tanıtılıp bilinir hale gelmesi, içerik sağlanması ve markalarla müşterileri arasındaki iletişimin yönetilmesi olarak tanımlanabilecek olan sosyal medya yönetimi günümüzde büyük önem taşıyor. Sosyal medyada itibar yönetimi doğru bir şekilde yapıldığında markalar artı değer kazanırken, bu konuda yapılan hatalar kişi ve kurumların itibarının zedelenmesine sebep olabiliyor. Markaların önceden kontrol edilmesi ve riskli mecralar olan sosyal medya platformlarında yer almaya karar vermeden önce iyi düşünmesi gerekiyor. Kişi ve kurumları kesin başarıya götüren sihirli formüllerin bulunmadığı bu alanlarda sosyal hesaplar, hayran sayfaları ve kampanyalar türlü tehlikeye açık bulunuyor. Online itibar yönetimi işinin doğru bir biçimde yapılabilmesi için sosyal mecralarda hesabı olan büyük markaların bu hesapları 24 saat boyunca takip edecek ve kriz ihtimallerinin farkına varıp bunları engelleyecek profesyonel bir ekip barındırması gerekiyor.
Sosyal ağlarda kriz yönetimi şirketlerin çok fazla önem vermesi gereken bir konu. Zira bu sırada belirlenip uygulanan stratejiler krizin atlatılmasına da, farklı boyutlara taşınmasına da sebep olabiliyor. Sosyal ağlarda her kullanıcı her türlü fikrini söyleyebiliyor ve bu alanlarda yer alan protesto ve şikayetler kişi ve kurumlar için potansiyel bir risk oluşturuyor. Sosyal medyada itibar yönetimi için sosyal medya uzmanları gibi profesyonellerde yardım alan şirketler zamanla bu konuda bilgi ve tecrübe de ediniyor. Markaların sosyal platformlarda çok iyi temsil edilmesi, hatalardan ve tepki uyandıracak hareketlerden kaçınılması gerekiyor. Büyük ve ünlü markaların bile tüketici kitleleri karşısında zor duruma düşebildiği bu mecralarda karşılaşılabilecek her türlü olumsuz tepki, yorum ve kötülemelere karşı hazırlıklı olmak ve bir kriz yönetimi eylem planı hazır bulundurmak gerekiyor. Uzmanlara göre markaların sosyal ağlarda yer alması hayati bir girişim, bu büyük hacimli alana ciddi bir ön hazırlık ve risk hesapları yapmadan girmemek gerekiyor. Birey ve kurumlar bu platformlarda hem itibarlarını yaygınlaştırmaya, hem de bu itibarın zarar görmesini önlemeye çalışmalılar. Bunun için de ürün ve hizmetlere yönelik olumsuz tepkilerin zaman kaybetmeden ve doğru biçimde cevaplanması gerekiyor.
Sosyal medyada itibar yönetimi büyük bir süratle artan ve değişik özelliklerdeki bilgisayarlar dışında mobil cihazların kullanımının da artmasıyla giderek daha hızlı büyüyen uçsuz bucaksız internet ortamında ciddi bir önem arz ediyor. Markaların bu mecralarda kökten değişiklikler yapmadan önce 2 kere düşünmesi, her adımı planlayarak ve bütün olası riskleri göz önünde bulundurmaya çalışarak hareket etmesi gerekiyor.