VUUB.net kurulduğu 2013 yılından bu yana çeşitli hosting firmaları ile çalıştık. Fakat geçen 3 uzun yılın ardından nihayet tam olarak istediğimiz gibi çalışan bir web sitesine sahip olduk. Maksimum stabilliğe ve sürata nasıl ulaştığımızı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Bu doğrultuda sizlerinde bu yönde bir arayışı var ise eminim ki bu makalemiz WordPress Hosting konusunda yararlı olacaktır.
Kısaca Hosting Maceramız:
Bu alanda firma ismi vermemeye çalışacağım çünkü tamamı yerli olan firmalardan hizmet aldık. Zaman zaman bizlerin deneyimsizliği, zaman zaman da sadece para kazanma odaklı firmalar nedeniyle istediğimiz sonuçlara bir türlü ulaşamadık. 2015 yılının sonlarından bu yana Turhost firması bizlere sponsor olmuştu ve hiçbir ücret ödemeden 2016 yılı Eylül ayına kadar bizlere ev sahipliği yaptılar. Kendilerine bu cömert tavırları ile teşekkür ediyoruz. Fakat, Turhost için harcadığımız anlık trafik paylaşımlı sunucu üzerinde yük oluşturduğu için bizlere aylık 100 lira civarında bir sanal sunucu önerdiler, bu yüksek tutarı ödememek adına uzun bir araştırma döneminden sonra elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
WordPress Hosting Arayışımız:
Yerli ve yabancı o kadar fazla firma ile irtibata geçtik ki.. Tek isteğimiz gerçekten hızlı çalışan, güvenli ve stabil bir ortamda sitemizi sizlerle buluşturmak olan bu hedefte yaptığımız uzun araştırmalar sonucunda bir karara varabildik ve belki de bu konu ile ilgili olan bir çok kişinin bileceği üzere DigitalOcean ile çalışmaya karar verdik.
DigitalOcean’ın Artıları ve Eksileri:
Öncelikle eksilerinden başlayacak olursak tamamen İngilizce bir arayüz bizleri bekliyor. Fakat tek problemimiz bu değil, DigitalOcean üzerinde kendinize ait bir sanal sunucuya sahip olmak için Linux tabanlı işletim sistemleri konusunda da bilgi sahip olmanız gerekiyor. (du! – Bu konuya az sonra değineceğim.)
Artıları çok fazla fakat göze ilk çarpanları şu şekilde sıralayabilirim;
- Datacenter seçimi (biz Frankfurt/Almanya seçimini yaptık)
- Tercih edilen işletim sistemini 1 dakika gibi bir sürede hazır hale getirmesi,
- Gereksiz yüklerden arındırılmış sanal sunucu,
- İnanılmaz detaylı destek kütüphanesi,
- ServerPilot ile çok basit kullanım şansı! (değindim.)
ServerPilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?
ServerPilot tamamen ücretsiz olan ve sunucu üzerinde tam anlamıyla basit ve güzel bir arayüz ile yönetim kabiliyeti sağlayan uygulamaya verilen ad’dır. Üstelik ServerPilot’un vuub.net için yeterli olacak yönetim paketi tamamen ücretsiz!
Adım Adım DigitalOcean ve ServerPilot Kullanımı:
- DigitalOcean’a kayıt olduk ve aylık 10$ olan paketi seçtik. Bu paket içerisinde 1 GB Ram, 30 GB SSD ve 1 CPU yer almakta. Bu özellikler WordPress kullanan web siteleri için tavsiye edilen gerekliliği karşılamakta. Bu noktada önemli bir ipucu vermeliyim; DigitalOcean üzerinden sanal sunucu satın aldığınızda tek tıkla WordPress kurulumu yapmamanız, ServerPilot ile tüm işlemleri yapmanız gerekmekte.
- ServerPilot’a kayıt olduk ve sonrasında DigitalOcean üzerinden satın almış olduğumuz sanal sunucuya bağlanmasına izin verdik.
- ServerPilot ile DigitalOcean üzerindeki sunucumuza bağlantı kurduktan sonar sol tarafta yer alan Create an App menüsüne tıklayarak WordPress tabanlı sitemizin kurulumunu gerçekleştirdik. Bu nokta da tüm yedeklerimizi SFTP (güvenli dosya transferi) bağlantısı gerçekleştirerek DigitalOcean’a taşıdık.
- Geçici olarak web sitemizin nasıl çalıştığını bize verilen IP adresi üzerinden takip ettik ve herşeyin yolunda olduğuna emin olduktan sonra DNS adresimizi DigitalOcean’a taşıdık.
- Son olarak performans ve güvenlik için DNS’lerimizi daha önceden de kullanmakta olduğumuz CloudFlare’in vermis olduğu DNS adreslerine yönlendirdik ve işlem tamamlanmış oldu.
Yukarıdaki adımları tamamlamamız yaklaşık olarak 2 saat sürdü. Bunun en önemli nedeni web sitemizin çok büyük boyutlarda bir görsel arşivinin olması. Eğer siz yeni bir site kuracaksanız tüm bu işlemler yaklaşık olarak 15 dakika sürecektir.
Performans Değerlendirmesi:
Açıkçası halen hayretle ve büyük bir mutluluk ile izlemekteyiz. Beklediğimizden çok daha hızlı ve stabil bir web sitesine geçen 3 yılın ardından sahip olabildik. Aşağıdaki ping sürelerine bakacak olursak Türkiye’de barınan web sitelerinden hiç eksiği olmadığını, fiyat & performans olarak ise çok daha yukarıda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Belki sunucu veya WordPress Hosting konularına hakim olmayan kullanıcılarımız için kullanımı zor gözükebilir fakat inanın ServerPilot ile çok basit bir şekilde istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilmektesiniz. Yine ServerPilot’un destek kütüphanesi’nin son derece detaylı ve kullanışlı olduğunu belirtmekte fayda var.
Performans değerlendirmesini yaparken CloudFlare ve WP Rocket eklenti/hizmetlerini kullandığımızı belirtmekte fayda var. Sizde eğer henüz önbellekleme üzerine bir çalışma yapmadıysanız bu iki hizmeti kullanarak sayfanızda gözle görülür bir hızlanma yaşayabilirsiniz.
Son Olarak:
Elimden geldiğince geçen 3 yılın ardından elde ettiğimiz WordPress Hosting tecrübelerini, son olarak karar kıldığımız DigitalOcean çözümünü sizlerle paylaşmaya gayret ettim. Bu nokta da hem desteğinizi istemek hem de karşılıklı çıkar elde edebileceğimiz son bir noktayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. DigitalOcean üzerinden yapacağınız satın alma işlemini bu link üzerinden gerçekleştirirseniz hem bizler gelir elde edeceğiz hem de siz 10$’lık ilk indirim kampanyasından faydalanabileceksiniz. Teşekkürler ve sevgiler…